Casa Querol

Concentració davant de l’edifici en protesta pel seu estat. Foto: Línia LH

La plataforma Defensem el Castell ha convocat avui a un grup de veïns i veïnes per protestar per la degradació que pateix l’anomenada Casa Querol, una finca de la Ronda de la Torrassa, adjacent a la fàbrica SAS, edificada el 1922 a iniciativa de Manuel Querol -d’aquí que se l’hagi batejat així-, la primera planta de la qual va ser dissenyada per l’aleshores arquitecte municipal Ramon Puig i Gairalt, i elevada a dues plantes una dècada més tard pel seu germà Antoni. La descoberta d’aquesta història és fruit d’una investigació de l’historiador local, divulgador i president de Perseu, Ireneu Castillo, que amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal han introduït aquesta casa d’estil eclèctic en el llistat oficiós -que no oficial- de patrimoni de la ciutat.

Aquesta ‘descoberta’ es va fer pública l’octubre passat, però fa uns dies la plataforma Defensem el Castell de Bellvís -la famosa fortalesa medieval és a pocs metres d’aquesta finca- va alertar a les xarxes que s’estaven fent obres a l’interior de la casa i que no s’estarien respectant elements de valor com ara les rajoles.

És per aquesta raó que la plataforma ha organitzat una concentració al davant de la Casa Querol per denunciar el seu estat d’abandonament i, malgrat ser de propietat privada, reclamar a l’Ajuntament que “faci una recerca exhaustiva, es documentin i es preservin, amb criteris de protecció sòlids i democràtics” edificis com aquest. Així ho ha expressat la professora d’Història a la Universitat de Barcelona (UB) Roser Pinyol, membre de Defensem el Castell i encarregada de llegir el manifest de protesta.

En el document llegit es posa de manifest el valor patrimonial de la Casa Querol, que no està inclosa al Pla Especial de Protecció del Patrimoni (PEPPA). “Aquesta modesta construcció, repleta d’ornamentació ceràmica de colors combinada amb maó i forjats de ferro llavorat i amb un coronament esglaonat, reflecteix l’estic eclèctic que caracteritzava moltes construccions de la Torrassa”, resa l’escrit. A l’acte han assistit veïns a títol individual i representants de tots els partits de l’oposició i d’entitats com el Centre d’Estudis, Reactivem el Districte II o No Més Blocs, entre altres col·lectius.

Les obres al castell

Per altra banda, avui mateix l’Ajuntament ha informat que les obres de consolidació del mur nord del castell de Bellvís han finalitzat. Aquest és el pas previ als projectes d’intervenció arqueològica i arquitectònica que hi ha previstos a l’edifici històric, que es pretén convertir en un centre d’interpretació de l’època medieval. En aquest sentit, la idea del govern municipal és recuperar l’espai que envolta la fortificació com a mirador de la ciutat.

L’actuació de consolidació, restauració i arranjament del mur nord de l’edifici ha estat realitzada per l’empresa Gamarra & García que compta entre les seves intervencions amb el manteniment del conjunt arqueològic del segle XVIII del centre del Born, la consolidació d’elements ornamentals de la Sala Hipòstila del Parc Güell i diversos treballs als emplaçaments romans de Badalona i Tona.

Bellvís obres mur

Estat actual del mur nord, després de les obres. Foto: Ajuntament

Amb tot, l’actuació en aquest mur ha consistit bàsicament en la neteja i consolidació dels paraments amb vista a posar al descobert les principals característiques històriques que presenta el castell. Els responsables del treball han explicat, tanmateix, que no es tracta “d’ocultar” alteracions que hagi pogut patir l’edifici al llarg dels últims segles, sinó més aviat “dignificar aquestes ferides” perquè no destorbin els elements històrics d’aquesta part de la fortalesa. Sense anar més lluny, els autors de la consolidació han assegurat que “s’ha posat en valor el castell medieval” i que ara mateix ofereix l’aspecte que tenia als segles XIII i XIV.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram