La façana amb elements modernistes de la vaqueria. Foto: Defensem el Castell

“Al final ens quedarem sense patrimoni, rere la voracitat de l’Ajuntament per fer pisos i massificar”. Aquesta és la denúncia que fan des de Defensem el Castell de Bellvís després de saber que ha començat l’enderroc d’un altre edifici històric del barri. Es tracta de la Vaqueria Rafel, ubicada al carrer Doctor Martí i Julià. Segons els veïns, l’edifici serà enderrocat per construir-hi pisos turístics.

Per assenyalar aquesta nova pèrdua, la plataforma va organitzar una protesta dilluns 28 d’octubre al matí. Durant l’acte, que va reunir una trentena de persones, l’entitat va llegir un manifest on va remarcar “la manca de sensibilitat per la protecció” del patrimoni del govern liderat per Núria Marín. És per això que van reclamar que aquest tipus d’edificis, en aquest cas es tracta d’una vaqueria construïda el 1925, s’incloguin dins del nou Pla Especial de Protecció d’Elements Arquitectònics (PEPPA).

Des de la plataforma expliquen que aquesta vaqueria, amb una façana que té elements modernistes i baranes de ferro forjat, estava pendent de ser inclosa al PEPPA però que, com que l’Ajuntament no ha convocat les reunions, al final l’han acabat tirant a terra.

Els veïns també critiquen que, amb l’enderroc de la Vaqueria Rafel, es perd el record d’un tipus de negoci, les vaqueries, que va arribar a tenir un gremi a la ciutat, que unia una setantena de venedors de llet hospitalencs, una vintena dels quals ubicats al barri.