La teulada del Castell, coberta amb una lona, és una de les parts més afectades del conjunt arquitectònic. Foto: Twitter (@esauque)

La plataforma Defensem el Castell de Bellvís celebra que fa dos anys que es va posar en marxa. Va ser el juliol del 2018 quan un grup de veïns i veïnes es va començar a mobilitzar per reclamar a l’Ajuntament de l’Hospitalet que protegís aquest conjunt arquitectònic. Les seves accions van servir per confirmar, com alguns especialistes ja apuntaven, que es tracta d’un edifici que té els orígens a l’Edat Mitjana.

En un comunicat publicat per l’entitat, els seus integrants es mostren “molt orgullosos” de tot el que han aconseguit fins ara, però recorden que “això només és el principi i encara queda molta feina per fer”. A més, remarquen que tot el que han aconseguit “ha estat possible gràcies a la pressió veïnal”. Tampoc donen la feina per acabada i asseguren que el seu objectiu és recuperar tota la Cornisa de la Torrassa per al barri i per a tota la ciutat.

Per això asseguren que continuaran treballant, amb noves accions reivindicatives, mobilitzacions i tot allò que faci falta, per tal de demanar “el compliment dels compromisos establerts” i per aconseguir “un barri millor per a tots i totes”.

NOU PRESSUPOST
Com expliquen en el mateix document, aquest aniversari ha tingut un regal de primera. L’últim Ple abans de les vacances va aprovar una modificació de crèdit que permetrà invertir més de 850.000 euros del pressupost de l’Ajuntament per rehabilitar el Castell de Bellvís. Aquests diners pagaran la meitat de les obres, que s’enfilaran fins als 1,7 milions d’euros. L’altra meitat la pagarà el Ministeri de Cultura, que aportarà els diners a través del programa de conservació del patrimoni històric.

Aquestes obres permetran posar en marxa el projecte per rehabilitar el castell, datat del segle XII. Entre les parts més importants que cal reparar hi ha la teulada, que fa anys que està en mal estat i s’ha hagut de tapar amb una lona per evitar filtracions. També s’han de recuperar algunes de les parets i l’entorn del castell. Per altra banda, la Generalitat també treballa per refer la façana de l’edifici.

Unes iniciatives polítiques que confirmen la bona feina i la lluita veïnal feta per la plataforma Defensem el Castell de Bellvís, que ja treballa per protegir i recuperar tots els edificis i elements patrimonials de la Cornisa, des del Castell fins a la sitja iber i el pont d’en Jordà.