Creu Roja reparteix aliments des del Centre d’Art Tecla Sala davant l’allau de peticions que reben. Foto: Pau Massip

Creu Roja dona menjar a 2.000 veïns i veïnes de l’Hospitalet des de l’inici de la crisi social i econòmica provocada pel coronavirus. Des de l’entitat expliquen que aquesta xifra s’ha disparat des que el govern central va anunciar el confinament per frenar la pandèmia.

Si a principis d’any l’entitat atenia a unes 600 famílies, els últims mesos aquesta xifra s’ha més que duplicat i ara ja ajuden a més de 700 noves famílies. A més, com explica el director tècnic local de l’Assemblea de Creu Roja de l’Hospitalet, Alfons Molons, “aquests números canvien gairebé cada dia”.

SENSE DINERS DES DE FEBRER
Molons detalla que, a la ciutat, Creu Roja ha rebut unes 400 peticions d’ajuda a través de la seva pàgina web. A això cal sumar-hi els que els truquen per telèfon i els casos que els envia l’Ajuntament a través de Serveis Socials. En moltes d’aquestes peticions, moltes persones reconeixen que mai s’haurien imaginat que haurien de recórrer a entitats com Creu Roja per demanar ajuda o aliments.

Són autònoms i treballadors que vivien al dia i que tenien ingressos suficients per anar trampejant la situació mes a mes, però que en quedar-se “sense ingressos de cop” han vist que no tenien cap xarxa de seguretat on agafar-se. Per això, Molons explica que “hem intentat aturar el cop” des de l’entitat.

Com reconeix el director tècnic de Creu Roja, a l’Hospitalet “hi ha gent sense ingressos des d’inicis de febrer”, quan es va anunciar la cancel·lació del Mobile. Molta gent depèn de les feines que crea el congrés de telefonia mòbil per poder tenir estalvis suficients per passar aquests mesos, abans no comenci la campanya d’estiu i trobin feina en sectors com el turisme o els serveis.

DIGNITAT I SEGURETAT
El local de Creu Roja a l’Hospitalet ja estava al límit de la seva capacitat abans de la crisi provocada per la Covid-19. Per això, davant l’allau de noves peticions, l’entitat va demanar a l’Ajuntament un nou espai per poder repartir menjar complint el distanciament social marcat per evitar contagis.

És per això que el Centre d’Art Tecla Sala s’ha convertit en la base d’operacions de l’entitat, convertint-se en “l’exposició més humanitària” que s’hi ha fet mai, com va dir la presidenta de l’entitat. Cada dilluns, dimecres i divendres reparteixen uns 4.200 quilos de menjar. També donen productes d’higiene personal per a les famílies que ho necessiten.

Una vintena de voluntaris i treballadors de Creu Roja són els encarregats de preparar els paquets que les famílies recullen d’una en una, per mantenir les mesures d’higiene però també la dignitat de les persones.

PROJECTES ATURATS
A la sala hi ha dues taules de recepció, una per als que ja rebien aliments de Creu Roja abans de la crisi del coronavirus i una altra per als que reben aquesta ajuda per primera vegada.

És el cas de la Marisol, una veneçolana que va arribar fa sis mesos a la ciutat juntament amb la seva filla de disset anys per poder-li oferir un futur millor que al seu país. La seva intenció era buscar feina i començar a treballar tan aviat com fos possible, però el coronavirus i el confinament van frenar en sec els seus objectius.

De fet, Molons creu que “a mesura que la gent vagi sortint al carrer s’adonarà del que ha anat perdent”, ja que molts “no tornaran a tenir feina” en sectors com els serveis, on l’impacte es notarà durant mesos. Per això, Creu Roja també ha posat en marxa un servei de suport psicològic i projectes d’orientació laboral, “no només per parar el cop, sinó perquè la gent se’n pugui sortir”.