Els partits de l’oposició es mostren crítics amb l’alcaldessa Núria Marín i tenen ganes de canvi. Rafa Jiménez (IeP), soci de govern, defensa que s’ha fet una gran millora de l’espai públic.

 

Miguel García (Ciutadans)

“El PSC, després de 40 anys, no té projecte per a l’Hospitalet
i l’únic que fa és reciclar el catàleg de promeses incomplertes”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Després de 40 anys no tenen projecte per a l’Hospitalet. L’únic que fan és reciclar el catàleg de promeses incomplertes. Mentrestant, han oblidat les polítiques socials, com ara les residències per a gent gran, habitatge de lloguer social o escoles bressol.

Si al maig governa, quina serà la seva primera decisió?
Posar en marxa, pel pròxim curs escolar, un programa gratuït de llibres de text, i material escolar equivalent, gratuït per garantir que cap nen es quedi enrere a l’escola.

Quins pactes amb altres formacions es planteja si són necessaris per governar?
Apel·lem a la resta de grups que, donat el cas, no es deixin seduir pels oferiments de Marín d’un sou de regidor adjunt com van fer els dos regidors trànsfugues. I si Cs és la força més votada, que no trenquin l’esperança d’un canvi.

Si VOX entra al Ple, estaria disposat a pactar-hi si els seus vots són necessaris per aconseguir l’alcaldia?
És improbable que entrin. A les eleccions generals no van treure ni un 4%. No ens plantegem aquest escenari.

 

Ana González (L’H En Comú Podem)

“El PSC ha estat incapaç de donar resposta a les greus
mancances socials i ha impulsat projectes urbanístics anacrònics”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Un suspens, un 4. Ha estat incapaç de donar resposta a les greus mancances socials, ha impulsat projectes urbanístics anacrònics com el PDU de la Gran Via sense consens, ha fomentat una nova bombolla immobiliària i ha mostrat manca de sensibilitat envers el patrimoni arquitectònic i natural. Per posar quatre exemples.

Núria Marín ens va dir que prefereix pactar amb vostès si ho necessita per governar. Estan disposats a fer-ho?
La nostra candidatura surt a guanyar les eleccions municipals per poder desenvolupar el nostre programa municipal. La possibilitat de plantejar algun pacte serà sempre d’acord amb el programa i el projecte de ciutat.

Si al maig governa, quina seria la seva primera decisió?
Les primeres mesures serien plantejar una moratòria urbanística, ampliar el parc públic d’habitatge municipal i impulsar un pla integral en l’àmbit social.

Creu que el conflicte que hi ha hagut amb la formació de la seva llista els pot restar vots el 26 de maig?
El nostre espai polític ha demostrat el seu potencial a la ciutat i treballarem per aconseguir un bon resultat.

 

Sonia Esplugas (PP)

“Volem saber si l’Hospitalet, com s’està descobrint a Andalusia,
ha estat un ‘xiringuito’ socialista que ha beneficiat uns quants”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Amb un 3. Ha estat un mandat perdut perquè no s’ha solucionat el que més preocupa els veïns: la neteja, l’incivisme, la immigració sense control o l’augment dels delictes i la inseguretat. El PSC ens deixa una ciutat amb barris de primera i de segona.

Si el maig governa, quina serà la seva primera decisió?
Una auditoria externa dels comptes de l’Ajuntament i de l’empresa pública La Farga. Volem saber si l’Hospitalet, com s’està descobrint a Andalusia, ha estat un ‘xiringuito’ socialista que ha beneficiat a uns quants. La baixada d’impostos també serà una prioritat.

Quins pactes amb altres formacions es planteja si són necessaris per governar?
No ens plantegem pactar amb els que vulneren la llei i trenquen la convivència entre els veïns. És a dir, amb els independentistes.

Si VOX entra al Ple, estaria disposat a pactar-hi si els seus vots són necessaris per aconseguir l’alcaldia?
Tots els partits que obtinguin representació, i que respectin la llei i la Constitució, tindran el nostre respecte.

 

Antoni Garcia (ERC)

“Si guanyem, garantirem que no
governin aquells que estan al costat del 155”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Ens trobem davant un govern municipal amb un model de ciutat esgotat, que no sap fer front als problemes dels veïns i veïnes, com ara l’habitatge, la cura i promoció del patrimoni o la manca de neteja. Hem fet una oposició constructiva i hem fet possible la Síndica de Greuges, el carnet jove municipal, la baixada de l’IBI del 2% o el pacte local del comerç.

Joan Tardà ha defensat que el seu partit s’ha d’entendre amb el PSC a l’àrea metropolitana per frenar Cs. Hi estan d’acord? Ho aplicaran a la ciutat?
Esquerra Republicana som el canvi republicà que aquesta ciutat necessita. Si nosaltres guanyem, garantirem que en aquesta ciutat governin els que defensen els drets i les llibertats i no aquells que estan al costat del 155.

Si el maig governa, quina serà la seva primera decisió?
Hi ha moltes accions a prioritzar. Una de les més urgents és garantir l’habitatge digne i accessible. No pot ser que el preu del lloguer expulsi els veïns i veïnes dels seus barris. Nosaltres crearem un Parc municipal de lloguer social. També apostarem per la feina de qualitat, impulsant els polígons industrials com el de la carretera del Mig i el Polígon Pedrosa i dinamitzarem i donarem suport al comerç i mercats.

El fet que hi hagi tantes candidatures independentistes els pot perjudicar?
A l’Hospitalet cada dia més veïns i veïnes aposten per l’independentisme com a via per millorar la seva ciutat i el seu país. El suport creix i així s’ha demostrat en les darreres eleccions generals. Tenim clar quin és el model de ciutat que volem tirar endavant i estem preparats per fer-lo. Som la força que estarem al costat dels veïns i veïnes, el dret a decidir i la democràcia.

 

Rafa Jiménez (IeP)

“No hem estat gaire eficaços a l’hora
de tirar endavant alguns projectes”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Un 7. El govern de la ciutat ha fet un treball de millora molt intens de l’espai públic i ha aprofundit en les polítiques socials. Però s’ha de reconèixer que no hem sigut gaire eficaços a l’hora de tirar endavant alguns projectes, ja sigui per manca de suport de la Generalitat o per la limitació de les lleis que constrenyen les administracions locals.

Quines propostes han quedat pendents?
Sobretot les polítiques actives per afavorir l’emancipació del jovent i el control de preus del lloguer, que és una de les més importants i que s’ha d’afrontar de cara al futur. També l’ordenació de l’espai públic, sobretot pel que fa a l’aparcament (zones verdes) i les millores per regular correctament la utilització del sistema de bikesharing i patinets.

Vostès han format part del govern juntament amb el PSC. Si algú dubta entre votar-los a vostès o als socialistes, per què hauria de triar Izquierda en Positivo?
Izquierda en Positivo és un partit més àgil i menys poregós. L’eix principal de la nostra política serà afrontar d’una forma clara el problema de l’habitatge, sobretot pels joves, millorar la convivència, la integració de les comunitats de nouvinguts a la vida política i social i posar l’agenda mediambiental al centre de la política municipal.

Quins pactes amb altres formacions es planteja si són necessaris per governar?
Estarem oberts a pactar amb qualsevol partit que ens permeti portar endavant el nostre programa. Tenim clar que segur que no pactarem amb cap partit nacionalista. Fa massa anys que estem bloquejats amb el discurs nacionalista, és hora de fer política social.

 

Jordi Monrós (JxL’H)

“El PDU Granvia és una oportunitat però s’ha
imposat a la força i no s’ha sabut explicar bé”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Amb un 5. Fa tants anys que el PSC governa la ciutat que ha perdut la il·lusió i l’objectivitat necessària per fer-ho. Es conformen amb ‘anar fent’ quan el que necessita l’Hospitalet és que algú la governi amb un projecte de ciutat potent.

Marín ens va dir que alguns partits fan “postureig” amb el PDU Granvia perquè ja està aprovat. Quina és la seva postura respecte d’aquest projecte?
Creiem que el PDU Granvia és una oportunitat però també creiem que una oportunitat imposada a la força deixa de ser una oportunitat. Nosaltres estem d’acord amb l’esperit del projecte però qui ho ha d’estar és la ciutadania. No s’ha sabut explicar bé i, fruit d’això, la gent només ha rebut informació negativa. Cal fer un procés de participació ciutadana perquè els hospitalencs/ques, amb la informació al seu abast, decideixin què s’ha de fer al sector de Can Trabal.

Per què finalment no s’han presentat amb el moviment Primàries?
En un inici vam apostar pel projecte de Primàries perquè defensàvem una llista unitària independentista. Lamentablement vam descobrir que, un cop l’ANC va sortir del procés, Primàries es va convertir en una llista de partit més (darrere hi ha una coalició entre Demòcrates i Solidaritat) que no donava cabuda a altres ideologies. Veient que no es respectava l’esperit inicial del projecte, un total de 13 membres (dels 25 que tenia la candidatura) vam decidir fer un pas al costat.

El fet que hi hagi tantes candidatures independentistes els pot perjudicar?
Clarament, sí. Per això apostàvem per aglutinar el vot en una llista unitària i transversal. Si volem que l’Hospitalet tingui un consistori amb força independentista i republicana, cal que fem ús del vot útil.

 

Ari Velando (CUP)

“Nosaltres som l’única candidatura
independentista d’esquerres de la ciutat”

De l’1 al 10, com valora la gestió del govern municipal aquest mandat?
Un 1. No podem fer una valoració positiva d’un govern que no ha treballat pels drets de les seves veïnes ni ha abordat les dramàtiques desigualtats que trobem a la nostra ciutat. Totes les seves polítiques, contràries a apoderar a la classe treballadora, es deuen a un vassallatge als poders econòmics que han usurpat la sobirania que hauria de recaure en el poble.

Si el maig governa, quina serà la seva primera decisió?
Auditar el funcionament opac de l’Ajuntament després de més de quaranta anys d’un mateix color. Certament, començar a prometre coses sense tenir un diagnòstic clar de com funciona Matrix és vendre fum.

Quins pactes amb altres formacions polítiques es planteja si són necessaris per governar?
Nosaltres no ens fixem tant en el color del partit com en la proposta i, si n’hi ha una que ens faci avançar, repercutint en favor de les veïnes, allà hi serem. Apostem per acabar amb l’opacitat de la institució i, per tant, el pacte real el volem fer amb les veïnes. Per això proposem consultes populars per a totes les decisions que afectin la vida de les veïnes de la nostra ciutat.

El fet que hi hagi tantes candidatures independentistes els pot perjudicar?
Quan parlem de forces independentistes, ens agradaria saber de qui parlem o si tots entenem l’independentisme de la mateixa manera. Pensem que nosaltres som l’única candidatura independentista d’esquerres de la ciutat i som la garantia de seguir portant les lluites del carrer a l’Ajuntament, de plantar cara al feixisme i de construir la unitat popular.