Bloguers Bloc L'Hospitalet

Els bloguers participants en el debat. D’esquerra a dreta: Calvis, Domínguez, Castillo, Carcía-Carpintero i Lara. Foto: Línia L’H

En un moment d’allau frenètic de notícies, informació mastegada fins a l’extrem i píndoles informatives cada cop més escanyolides, hi ha romàntics dels textos treballats i ben documentats que, inassequibles al desànim, publiquen diàriament o setmanal als seus blogs. ‘Blog’ és un dels moderns anglicismes que ens van envair en el seu moment que pitjor ha envellit. En una era de triomf absolut de les xarxes socials, evocar aquests espais web sembla una cosa del segle passat. Ara bé, a la ciutat encara hi ha veïns i investigadors que resisteixen i continuen escrivint articles o, millor dit, ‘entrades’, sobre el passat i el present del municipi.

Perquè sí, l’Hospitalet és una ciutat que té un múscul bloguer gens menyspreable. Quantitativament, potser, hi ha pocs blocs que tractin específicament sobre la segona ciutat del país. Però els que hi ha tenen una força constatable. I, el més important, seguidors fidels. Això va quedar palès el 27 de febrer en un acte a la biblioteca Can Sumarro, on l’star system blocaire hospitalenc va donar-se cita per debatre sobre el paper dels blogs a l’hora de difondre la història i el patrimoni local. Organitzat pel Centre d’Estudis de l’Hospitalet (CELH), aquesta trobada va ser moderada per Josep Calvis i es va celebrar coincidint amb el 20è aniversari d’un dels blogs protagonistes de la taula rodona, Memento Mori, obra del divulgador i escriptor Ireneu Castillo, un dels ponents de la trobada. “Fem el que fem perquè ens agrada”, resumeix a la perfecció Castillo el sentiment dels bloguers presents.

El van acompanyar Manuel Domínguez, professor, historiador i actual portaveu de LH En Comú al Ple, autor del blog Localmundial, així com M. Ángeles García-Carpintero, pedagoga i veïna de Bellvitge i autora de diversos llibres i blogs sobre el barri, i Gerard Lara, un jove veí de la Torrassa, membre del CELH i divulgador del patrimoni i de l’arquitecte fetitxe de l’Hospitalet, Ramon Puig i Gairalt. Lara, com a membre d’una generació més actual, porta a terme la seva tasca a les xarxes socials, on publica fils esquemàtics, ben documentats i amens sobre el patrimoni de la ciutat.

Què agrada i per què

Quins són els temes que més agraden als lectors i que reben més lectures? O, millor encara, per què un tema triomfa i d’altres passen de puntetes al comptador de visites? Una pregunta que també ens fem els mitjans de comunicació i que els blocaires responen a una sola veu. “Els articles que funcionen són els que connecten sentimentalment amb els veïns i lectors”, destaca Lara, un autor que barreja les possibilitats de les xarxes socials amb l’esperit dels antics blocs. Hi coincideixen Castillo, Domínguez i García-Carpintero.

De fet, Domínguez assenyala tres exemples d’entrades del seu bloc que van aconseguir moltes visites i que tenen a veure amb els records dels veïns de més edat. “L’article més llegit del meu bloc va ser el de la Farola”, diu, referint-se al Far del Llobregat, actual vestigi del passat mariner de la ciutat, la qual va perdre tota aquella zona a favor de Barcelona, que hi va fer la Zona Franca.

Castillo, per la seva banda, recorda el gran èxit de visites i comentaris que va tenir una entrada que va fer sobre la tapa de la Campsa que hi ha al Casino del Centre. A banda, l’escriptor assenyala també que l’actualitat pot ser una aliada dels blogs, ja que alguna de les seves entrades més antigues han tornat a rebre visites anys més tard, com és el cas de l’article on explica per què al nord de la ciutat se li diu Samontà i Marina al sud. Un article que ha ressorgit després dels successius anuncis de l’alcalde, David Quirós, per posar en marxa un pla de millora dels barris del nord.

“Els articles que funcionen són els que connecten sentimentalment amb els veïns i lectors”, destaca Lara

Amb tot, els temps canvien a una velocitat espantosa, i els posts d’un blog han estat substituïts per stories i reels, més cridaners i de consum ràpid. “Quan fas un blog sobre història, el teu públic sol tenir més passat que futur; costa arribar als més joves”, reconeix Castillo. Ara bé, cada autor té les seves armes. És el cas de García-Carpintero, que ara posa molt èmfasi a rescatar històries “amagades” de dones de la ciutat. “És molt important també documentar-se bé”, afirma la bloguera, aspecte que corroboren la resta de ponents, que pel que sembla no estan gaire amoïnats per l’extensió dels escrits, la pedra de toc dels blogs i un element que pot fer arrencar a córrer potencials lectors si es troben textos massa llargs.

Perquè, si es tracta de difondre la història i personalitat de l’Hospitalet, la llargària no importa. “Allà queden els articles per a futurs investigadors: és el que lleguem des de la ciutat a la investigació històrica”, conclou Domínguez.

L’Ajuntament també marxa de la xarxa X

Si fa unes setmanes l’alcalde, David Quirós, va abandonar la xarxa social ‘X’, el pròxim a sortir-ne és l’Ajuntament. I és que a l’últim Ple es va aprovar una moció de PSC i comuns per al tancament dels perfils del consistori a l’antic Twitter, a qui acusen d’afavorir la difusió de fake news.

Memòria a l’Hospitalet: llambordes per no tornar a ensopegar amb la història
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram