Marín Parlament

Marín davant la comissió d’Afers Institucionals del Parlament. Foto: Parlament

L’alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, assegura tenir el convenciment d’haver actuat “políticament responsable i èticament impecable” davant del cas del Consell Esportiu. Marín ho ha dit en la seva intervenció en la Comissió d’Afers Institucionals per a informar sobre la investigació dels delictes de malversació de fons públics, falsedat documental i blanqueig de capital per part de l’ens, en la qual Marín tenia una causa oberta que aquest mateix mes de juliol ha quedat arxivada. En el seu argumentari davant dels grups parlamentaris, l’alcaldessa ha assegurat de manera rotunda que el seu partit, el PSC, “mai s’ha finançat amb diners” del Consell Esportiu.

La sessió ha arrencat amb una intervenció breu de la compareixent que ha generat debat entre els grups parlamentaris representats a la comissió, que han retret a Marín no haver donat arguments d’entrada, com és habitual. No obstant això, en la seva segona intervenció ha resolt algunes de les preguntes que se li havien formulat.

Les intervencions dels partits

Des del grup d’ERC, la diputada Jordina Freixanet ha considerat que el cas enumera fins a 25 irregularitats que la UDEF ha detectat, per les quals es necessita resposta, i ha reclamat que l’actuació contra la corrupció ha de passar per apartar els presumptes corruptes, protegir els alertadors i canalitzar les sospites de forma transparent. “Vostè no els va apartar, i sembla que va intentar ocultar els fets”, li ha retret.

Per part del PSC, Alícia Romero ha retret als republicans que hagin fitxat a Jaume Graells, llavors tinent d’alcalde de Marín a l’Ajuntament, com a candidat a l’alcaldia a les eleccions municipals de l’any que ve. “Qui va basar això en una mentida ara és el candidat d’ERC, que ha entrat en el joc”, ha apuntat, tot destacant l’acció de l’alcaldessa en la gestió del cas.

Com a exalcaldessa i ara diputada de la CUP, Dolors Sabater ha traslladat la seva preocupació a la compareixent sobre com pensa gestionar el combat contra la corrupció, “tan impregnat estructuralment en el seu partit”, així com en determinades “pràctiques en la seva pròpia ciutat”, perquè la ciutadania pugui confiar en els dirigents polítics. Marc Parés, dels comuns, s’ha interessat en les accions detallades que Marín va portar a terme un cop va tenir coneixement de les presumptes irregularitats, entre elles factures en bars, restaurants, regals o pagament de multes.

Al seu torn, Alejandro Fernández (PP) ha establert una comparació entre Marín i l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre. “Les dues han estat absoltes de les imputacions, però les diferencia que el 25 d’abril de 2017 Aguirre va dimitir dels càrrecs institucionals i del partit en reconèixer que no havia vigilat el que devia”, ha recordat el líder popular.

Marín ha respost que va actuar com ho havia de fer, tot recordant que el Consell Esportiu és una entitat provada sense afany de lucre i sense cap vinculació orgànica amb els ajuntaments. “Tinc el convenciment d’haver actuat de manera políticament responsable i èticament impecable”, ha assenyalat.

La reacció a les denúncies per corrupció

En el seu segon torn, ha detallat que el regidor denunciant de les irregularitats, Jaume Graells, era membre del Consell Esportiu des de l’any 2011, i que quan li va traslladar les sospites va activar el mecanisme establert, traslladant “davant seu” el cas a la secretaria general de l’Ajuntament. “Aconsellada per la secretaria, vaig impulsar una auditoria econòmica, financera i de gestió per obtenir conclusions objectives”, ha dit.

Amb tot, ha assegurat que el seu interès era respectar el curs de la investigació judicial que estava en marxa amb màxima col·laboració amb la justícia, sempre amb la presumpció d’innocència dels investigats per davant. Pel que fa a la possible derivació de diners al seu partit, ha estat taxativa. “El PSC no s’ha finançat mai amb diners del Consell Esportiu”, ha reiterat.

Marín ha aprofitat per treure pit de la seva gestió al capdavant del consistori, sempre com a “gran defensora de la democràcia i la política amb majúscules”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram