Les notícies que rebem diàriament semblen assenyalar una evolució positiva de la crisi sanitària. Baixen els contagis i es redueixen les defuncions. És, amb tota probabilitat, el resultat d’un procés de confinament molt llarg i dur que els ciutadans hem complert amb rigor. Ara, les dades disponibles permeten que algunes de les circumstàncies sota les quals s’ha de produir el confinament puguin alleugerir-se i és per això que es deixa sortir als nens i nenes a passejar una hora al dia i, confiem que aviat, sortir als adults a passejar una estona.

No es tracta encara d’una tornada a la normalitat, sinó d’una modificació més tolerant de les regles de confinament. Convé no confondre-ho. Dissortadament encara no hem sortit de l’estat d’alarma vigent, la qual cosa vol dir que els riscos són superiors a les certeses sociosanitàries. Aquest primer diumenge de noves normes hem vist com places i carrers de la ciutat s’omplien de gent i no poques vegades al marge de les normes de seguretat que ens han explicat repetidament. A les Corts, per exemple, hem vist fotografies de la plaça de la Concòrdia amb gran quantitat de famílies amb nens i nenes i altres sense, com si fos un diumenge qualsevol.

Cal que mantinguem l’esperit del confinament. Amb més lleugeresa, això si, però evitant l’eufòria d’una falsa quotidianitat que no obeeix a la realitat.

Tot plegat ha de servir per aconseguir dos objectius importants. El primer és mantenir el valor exemplificant del comportament de la immensa majoria de la ciutadania. El segon és per arribar el més aviat possible a l’autèntic procés de recuperació de la normalitat. Res seria més descoratjador que una passa enrere en la millora estadística de contagis i de defuncions.

Fer les coses ben fetes, no és únicament una mesura de seguretat personal i col·lectiva, també és un missatge per a molts altres països que ens miren en detall. Espanya, Catalunya i Barcelona són destins molt valorats pels europeus; molts d’ells ens visiten regularment i alguns hi viuen de manera permanent. El que fem i com ho fem influirà en la nostra reputació com a país i com a societat madura.

La solució definitiva al problema de la COVID-19 ens demana un petit esforç més, una empenta final que hem de fer amb la mateixa diligència amb què l’hem afrontat les darreres setmanes. D’això dependrà que tot vagi millor i, alhora, serà un indicador de major fortalesa per afrontar els reptes col·lectius futurs.