L’Ateneu Popular de les Corts som un projecte autogestionat i nascut amb la intenció d’apropar l’espurna de la transformació social al barri. Amb aquest objectiu i fa ja tretze anys, som l’aixopluc d’organitzacions de base i entitats diverses que contribueixen a la difusió de la cultura popular i construcció d’una alternativa al sistema capitalista. Així mateix, no defugim el nostre compromís feminista i de classe i ens mantenim com a agent polític i punt aglutinador de lluites compartides.

D’aquesta manera és com l’Ateneu ens hem fet un lloc dins el barri: la flama que vàrem encendre fa més d’una dècada ha contribuït al naixement i enfortiment del teixit popular cortsenc, amb la convicció que l’autoorganització i l’assemblearisme són un pilar fonamental de la nostra proposta. Paral·lelament, hem treballat agermanats amb la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, amb la voluntat d’estendre i fer germinar la nostra aposta. En moments d’excepcionalitat, com ara l’actual crisi econòmica desencadenada per la pandèmia de la Covid-19, hem servit d’indret per al repartiment d’aliments i assessorament laboral arreu del territori.

No defugim el nostre compromís feminista i ens mantenim com a puntal aglutinador de lluites

Coincidint amb l’alarmant auge de partits d’extrema dreta i la seva consegüent entrada a les institucions, l’Ateneu ens reafirmem en l’antifeixisme i romanem al servei de les nostres veïnes com a alternativa i centre de la construcció democràtica d’un bastió popular, sostingut per lluitadores arrelades al context local. En aquest sentit, ens hem consolidat com un espai de reflexió crítica i formació compartida, ja sigui a través d’actes i xerrades o campanyes amb un compromís inqüestionable amb el nostre barri i realitat més immediata.

Així doncs, els casals i ateneus venim de lluny però som llavor de futur i peça clau en la construcció de la nostra nació. La reivindicació dels Països Catalans com a marc territorial i proposta política beu i s’enforteix de dècades de lluites compartides on els ateneus i casals hem jugat un paper inestimable en la transmissió d’aquest ideal. Som un puntal en l’expansió del projecte polític de l’independentisme popular indestriablement associat amb l’alliberament social, i és per aquest motiu que hem esdevingut l’expressió física d’una proposta de futur per al nostre país: sense oblidar els nostres orígens, tampoc renunciem a prendre partit.