La pandèmia de la Covid-19 que ens colpeja a tots és la crisi humanitària més gran que hem viscut els darrers decennis. Des de fa dies vivim confinats sota un estat d’angoixa que creix, dia a dia, pel creixent nombre d’afectats i de víctimes mortals que està provocant. A hores d’ara tots tenim coneguts que o bé han emmalaltit o fins i tot han mort a causa del coronavirus. Això ens provoca una sensació de vulnerabilitat més gran. I davant d’aquest estat de coses, el primer que cal és fer un sincer agraïment i reconeixement a totes les persones i col·lectius que estan a primera línia, donant-se als altres: personal sanitari, professionals de les emergències, transportistes, etc. Cada dia som testimonis de veritables heroïcitats. Molt sovint, en les circumstàncies més dramàtiques, és quan les persones treuen el millor de si mateixes.

Tot i que el sistema sanitari es troba amenaçat d’una saturació difícil de gestionar, com altres sistemes sanitaris del nostre entorn, tenim motius per a l’esperança. Un país com el nostre, amb una gran capacitat de resiliència, és un país que està en condicions de superar aquest moment dramàtic, gràcies a l’element humà, a la ciència i la tecnologia, a la ingent solidaritat de la nostra gent i a la concertació d’esforços públics i privats.

Arribarà el moment de fer balanç. I també del balanç polític. De si les mesures aprovades i implementades pel govern de l’Estat han estat suficients. El problema és que les equivocacions polítiques s’estan cobrant vides humanes. I les imatges de les rodes de premsa del govern de l’Estat i alguns dels seus missatges no contribueixen precisament a donar confiança i tranquil·litat a la població.

Des del Govern de la Generalitat i des de l’espai polític de Junts per Catalunya hem reiterat una demanda de sentit comú: el confinament total de la població, excepte dels que treballen en serveis essencials. Només d’aquesta manera es podrà curtcircuitar l’expansió dels contagis. Pedro Sánchez i el govern de l’Estat han acabat, tot i que tard, acceptant aquesta posició, i malgrat que la fórmula que han acordat, a través d’aquest “permís remunerat recuperable”, genera molta confusió, el més important és que han rectificat i entrem, la tercera setmana de l’alarma, en el bon camí.

Ara, no obstant això, també cal ser capaços de prendre decisions econòmiques i socials dirigides no només als col·lectius més febles, sinó també al teixit de petites i mitjanes empreses, autònoms i treballadors, aprofitant les mesures de flexibilitat adoptades per la Unió Europea i altres instàncies internacionals. En aquest sentit, entitats empresarials han denunciat que les mesures aprovades pel govern de l’Estat són insuficients. I que si no es reverteix la situació, el 70% de les empreses podrien presentar concurs de creditors.La situació és d’una enorme gravetat. Però ens en sortirem.