El passat dissabte 20 de març l’Ateneu Popular de les Corts vam celebrar les Jornades desconfinades a la Colònia Castells. Com a resultat vam tenir un matí de xerrades, música i tabals a l’aire lliure d’allò més agradable.

L’acte va començar amb una xerrada sobre sobirania alimentària amb el col·lectiu Ni Un Pam De Terra del Prat de Llobregat i la cooperativa La Paca. Seguidament va tenir lloc una xerrada sobre la importància dels Ateneus en els moviments populars a Barcelona, amb en Marc Santasusana, historiador i membre de l’Ateneu Independentista d’Hostafrancs. I vam acabar les jornades amb el Bingo Musical i en PD Kiwisound.

A la xerrada de Sobirania alimentària, en Quim i la Joana –Ni Un Pam De Terra– i la Gemma i el Toni –Cooperativa La Paca– ens van explicar els seus projectes: Ni Un Pam De Terra és una plataforma veïnal del Prat de Llobregat per la defensa dels espais naturals i agrícoles que té com a objectiu frenar les diverses agressions al territori que està previst que tinguin lloc al Prat, determinades per la pressió urbanística i d’infraestructures, entre les quals destaquen els plans d’expansió urbanística ARE Eixample Sud i Eixample Nord i el projecte d’ampliació de l’aeroport.

Tornarem al carrer, a fer més actes, a fer vida

La cooperativa La Paca funciona mitjançant un acord entre els pagesos i els productors. Cultiven un producte ecològic i de temporada i donen la possibilitat a les consumidores de prendre decisions sobre allò que es plantarà. Gairebé el 95% de productes que s’ofereixen són de producció i/o elaboració pròpia. Els preus es fixen entre les productores i les consumidores; d’aquesta manera les consumidores prenen consciència del cost de tot el procés de producció i distribució i s’estableixen els preus que consideren justos.

En aquesta línia, a l’Ateneu Popular de les Corts tenim La Panarra, una cooperativa de consum que recull la cistella amb fruites i verdures de temporada cada dijous. La cistella la proveeixen els Pagerols, amb productes de proximitat, ecològics i de temporada. Si us hi voleu apuntar teniu tota la informació a la pàgina web de l’Ateneu Popular de les Corts.

Muntar actes ja sabem que porta molta feina, però muntar un acte d’aquestes característiques en el context actual suposa un gran esforç. Tot i que inicialment des del Districte de les Corts es veia molt complicada la logística i l’emplaçament de l’acte, finalment la Colònia Castells va ser un lloc molt adient i l’activitat es va poder desenvolupar amb totes les mesures de seguretat. Des de l’Ateneu volem donar les gràcies a tota la gent que va participar en aquestes jornades, a totes les que ens vau ajudar a muntar i desmuntar i a totes les que vau venir-hi com a públic. Tornarem al carrer, a fer més actes, a fer vida. Hi esteu totes convidades.