Benvolgudes i benvolguts comerciants,

Les perspectives per a les pròximes setmanes són nefastes per als sectors obligats al confinament. Tots, excepte alimentació, neteja, comunicacions i farmàcia. Tancar, com sabeu, és la impossibilitat de guanyar-nos la vida, no tenir ingressos, i haver de fer front a un conjunt de pagaments habituals, entre taxes, impostos, lloguers, proveïdors i altres compromisos.

Cal que sapigueu que des de totes les associacions de comerciants del país estem treballant coordinats per a l’establiment de mesures que permetin reduir o eliminar les taxes governamentals, ajornar pagaments, i al mateix temps una injecció econòmica que permeti recuperar les vendes, dinamitzar els eixos i associacions, incentivar el consum, promocionar els nostres comerços i recuperar-nos al més aviat possible.

Des de Barcelona Comerç hem sol·licitat moltes mesures diverses, entre les quals hi ha:

1. L’ajornament o exempció en el pagament dels diferents impostos (IVA, IRPF) i quotes d’autònoms, així com cànons i taxes per subministraments i serveis. La deducció dels mòduls laborals durant el temps d’afectació.

2.La protecció dels treballadors dels comerços que hagin de tancar: que es pugui contemplar que el seu salari i cotitzacions puguin ser assumides per l’Estat, en el període de tancament.

3.Que es reforcin o ampliïn les línies de crèdit als comerços de proximitat i pimes a interès 0%.

4.L’ajornament del pagament dels lloguers o hipoteques bancàries dels negocis, a causa de la intensa baixada de l’activitat comercial que s’està produint.

A França i a Itàlia s’han aconseguit moltes d’aquestes mesures, molt més ambicioses de les que de moment s’adopten a Espanya. Després d’haver rescatat la banca en la darrera crisi, tothom està d’acord que en aquesta ocasió cal rescatar el sector productiu i el comercial.

No sabem quant durarà. Òbviament, aquells que hagin pogut estalviar i vulguin seguir amb el negoci d’aquí a quinze dies, un mes o dos, podran reobrir sense problemes, però amb un daltabaix als seus estalvis. Altres, amb una economia del dia a dia, haurem d’avaluar què fem, i si hi ha salvació. Els eixos comercials esperem ajudar-vos a superar aquest tràngol, essent els vostres representants davant totes les administracions a l’hora de defensar els vostres drets i a canalitzar les ajudes.

Estem segurs que les associacions de comerciants, els eixos, els futurs APEUS… serem decisius per a canalitzar la recuperació del sector del comerç de proximitat.

Ara, toca fer dues feines. Cuidar-nos. I reflexionar.

Cuidar-nos i fer cas, exhaustivament, de totes les recomanacions que facin les autoritats. El confinament a casa, la higiene i extremar les precaucions, així com cuidar de les persones més vulnerables, la gent gran i la canalla, ara que no pot sortir de casa, és fonamental.

Al mateix temps, són temps de reflexió. Potser val la pena que aprofiteu aquests dies per fer proves de comerç online. Qui sap si teniu fotografies de productes que teniu, i que podeu oferir als vostres clients a través de les xarxes socials o el mailing. Potser és el moment de posar a punt les vostres eines digitals, posar els comptes i balanços al dia, formar-vos en cursos online sobre comerç i consum… Fins i tot començar a pensar en el nou gènere més estival.

Reflexionar com vendrem d’aquí a un mes. A qui ho farem, per quines vies, amb quin missatge. Com farem campanyes, què proposarem per dinamitzar la nostra associació comercial. Quines activitats farem a la botiga. Recordeu que els establiments que sobreviuran, a la llarga, seran no només aquells que venguin coses, sinó principalment aquells on passin coses.

La creativitat, la il·lusió, l’esperança, una dosi de realisme i contenció, i el bon humor, seran fonamentals per a seguir obrint la persiana. Som-hi!