A hores d’ara ja ens trobem a menys d’un mes per a les eleccions municipals, les eleccions transversals i territorials per excel·lència, però que enguany poden representar –haurien de representar– una primera volta de les eleccions plebiscitàries, una preparació per al gran combat democràtic del 27-S. De fet, el 9 de maig –dia en què s’inicia oficialment la campanya de les municipals del 24M– comença una carrera “contrarellotge” de quatre mesos de molta intensitat política.

Les municipals del 24 de maig tindran lloc en un moment en què cal que ens repolititzem i adquirim més consciència –social i nacional–. Molts dels problemes dels nostres pobles, viles i ciutats no es podran resoldre satisfactòriament si la política, en majúscules, no pren una altra dimensió; un caire transformador, sempre tenint en compte que el 24M exercirem un doble vot: pel territori –per la nostra localitat– i per al país català en el seu conjunt. Per altra banda, el 24M també estarem votant el que jo anomeno les institucions territorials intermèdies; és a dir, els consells comarcals i les diputacions. Les eleccions municipals del 24 de maig no deixen de representar una altra oportunitat per exercir la nostra sobirania política. Aquestes haurien de ser les eleccions de la primavera catalana, uns comicis que ens tornin a mobilitzar de debò i, alhora, que puguem respondre als reptes de la política de proximitat. Les municipals també són unes eleccions molt geogràfiques i complicades de gestionar; en cada un del 947 municipis de Catalunya s’ha de plantejar una campanya diferent i, a vegades, resulta difícil computar-ne els resultats i fer-ne una anàlisi acurada. En qualsevol cas, sí que és important d’esmentar que en aquestes eleccions caldria sancionar, penalitzar les llistes i els candidats sense vinculació amb els municipis. És lleig presentar-se a la ciutadania, en la festa de la democràcia d’una forma fraudulenta, sense respecte pels municipis que vols representar, només per interès electoral.

En síntesi, en aquesta precampanya del 24M ja es pot dir que, de nou, ens dirigim vers una campanya permanent molt dura. Caldrà estar preparats i, sobretot, caldrà fer un gran esforç, de sacrifici personal i col·lectiu, per comprometre’s per lluitar per millorar la situació social i nacional. El 24M pot començar una nova primavera catalana: depèn de tots nosaltres.