Just quan puguem iniciar el desconfinament hauríem de posar en valor la idea de fer turisme a la mateixa ciutat, descobrir altres barris i pujar al bus turístic, també els barcelonins.

Convidar artistes de dansa i de circ a actuar a parcs, carrers i jardins on els puguem gaudir en actuacions curtes i a una distància segura. Donar noves oportunitats als músics que ens han regalat cançons i ofici a les xarxes socials. Podríem fer-ho i ells podrien cobrar per fer-ho.

Preparar un pla integral que inclogui passeig i cultura i potser una mica de bar, a espais molt oberts, perquè cerveses i refrescs es poden beure des de la distància de seguretat i són igual de bons.

Hauríem de convertir el juliol i l’agost en un gran festival d’art en la distància. En darrer terme, no deixa de ser una temàtica tan disruptiva com els festivals en silenci o les festes mudes.

Tot depèn de posar-hi imaginació, de plantar-li cara a la situació, d’aprofitar l’enorme potencial del carrer. Podrem passejar sols o en família i és probable que no puguem anar al teatre. Doncs donem-li la volta al conflicte: que el teatre vingui a nosaltres. Si puc caminar per què no puc omplir el meu recorregut amb múltiples sorpreses?

Convertir els monitors i el personal dels centres cívics i dels casals de cultura en animadors de carrer (als anys 80 tots ho érem) perquè donin instruccions, assessorin i transformin la distància social en un eslògan amable.

L’estiu prodigiós pot ser un bàlsam o un malson. Músics professionals o amateurs, intèrprets del possible o de l’impossible, pintors que pinten a casa o a l’escola, estàtues humanes, declamadors, creadors d’arts inimaginables… L’estiu és un escenari per a totes les propostes i cada metre quadrat es pot convertir en una aïllada, tranquil·la i imaginada butaca. És suficient la distància de seguretat? Si cal ampliar-la, cap problema: metre i mig.

Tot plegat sense oblidar l’economia. Els artistes no ens han de regalar el seu art. Si l’Ajuntament posa una part i cada ciutadà ho completa, ja fem la feina. Tarifa plana.