El passat 27 de maig em vaig aixecar amb un missatge al mòbil de la meva companya “Estan desallotjant plaça Catalunya”. Ràpid, em dirigeixo cap allà. Mentre hi vaig, recordo les declaracions de Felip Puig, conseller d’Interior, en les que afirmava que “patia per la seguretat dels acampats”. Em trobo a diferents amics i amigues, treballadors d’ajuntaments, de cooperatives, d’organitzacions socials, com podeu comprovar, uns antisistema. Jo mateix treballo en una empresa pública de la Generalitat, sóc un antisistema. Gent gran emocionada fent parlaments, i agraïnt el que estem intentant fer pels seus néts i netes.

Ens asseiem a terra, la gent està nerviosa, ningú es pot creure aquell dispositiu amb l’excusa de netejar. Mentalitzats per fer resistència pacífica no violenta, asseguts a terra, braços amunt o agafats amb els companys. A partir d’aquí el resum ja el sabeu, 121 ferits; en el meu cas, 8 punts de sutura: 4 al cap, 2 al llavi i 2 al colze. La força bruta i irracional no ha pogut amb la resposta pacífica de la ciutadania. La mobilització continua, seguim debatent, fent propostes i articulant un moviment integrador on tothom hi té cabuda.

No em canso de repetir que això ha de continuar, el camí és llarg i complicat, però tenim el deure moral d’actuar, pels nostres fills, filles, nebodes, nebots, netes i néts. Sorprès, rebo un missatge pel facebook, de l’alcalde de Figueres, Santi Vila. Em diu “Ei Jaume, he sabut que aquest matí a BCN t’han fet mal. Estàs bé? Em sap greu”. Em sorprèn que m’escrigui, tot i això li agraixo per la part humana.

Aprofito aquest article per donar-li les gràcies públicament i, com a figura política rellevant de Figueres i de la província de Girona, demanar-li diferents coses com a polític i membre del partit que governa a la Generalitat. A partir dels fets que vàren succeir a Barcelona, cal que Convergència i Unió impulsi un debat intern. Un debat intern que ha de començar per l’assumpció d’errors, ja que en tota la política se’n cometen i aquests errors s’han de pagar en dimissions, per tant en nom de l’ètica que pregona, espero que exigeixi la dimissió del conseller d’Interior Felip Puig. En el marc d’aquesta ètica que parlava, ja que és partit de Govern, li toca posar fi a l’absència de números identificatius dels Mossos d’Esquadra que varen actuar a plaça Catalunya, un fet massa habitual. Cap, però cap anava identificat com estableix la llei, i espero que pel bé de la ètica en la política que pregonava ho exigeixi  i es compleixi la Llei.

Recordo que CiU va abolir el codi ètic dels Mossos, que potser s’havia de reformar, però no eliminar. El seu partit va eliminar les càmeres de les comissaries. Aquestes donaven garanties als detinguts i als mateixos agents, iniciatives, ambdues iniciatives, pioneres a Europa. Per contra com a partit i Govern heu donat una de les pitjors imatges que es pot donar al món del nostre estimat país: prepotència, brutalitat i desconeixement de la realitat.

Les trobades i la mobilització continuen. Per sort, trobem cares noves a les reunions. Aquest moviment ha aconseguit sumar noves persones, on tots i totes hi participem com a simples ciutadans i ciutadanes, aportem el nostre coneixement i experiència, cadascú des del seu camp i aprenent dels altres. Animo a tothom a assistir a les assemblees del seu municipi, a sumar, a construir un moviment que arreu del món està mirant amb il·lusió i alegria. Som milions les persones compromesos en aquesta lluita. Aquest moviment està ple d’esperança. Hem començat a fer caminar la PARAULA i això ja no es pot aturar.

Jaume Delclòs i Ayats

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram