Marcé era el número set a la llista dels socialistes per a les municipals. Foto: PSC

La presentació de l’acord de govern entre BComú i el PSC del 10 de juliol va servir per anunciar Xavier Marcé com a nou regidor de les Corts. Marcé també encapçalarà la regidoria de Turisme i Indústries Creatives.

Marcé és economista i fa molts anys que està vinculat al sector de la cultura. Va ser director de Cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet, director del Pla Estratègic de Cultura de Sabadell i director general de l’Institut Català de les Indústries Culturals. Pel que fa al sector privat, va formar part del Grup Focus. En el mandat anterior el seu nomenament com a comissionat de Cultura va provocar la primera crisi entre Barcelona En Comú i el PSC. Aleshores, el rebuig dels comuns a la seva figura va provocar que Marcé renunciés al càrrec.

“GOVERN COHESIONAT”
En la compareixença conjunta que van fer l’alcaldessa Colau i el primer tinent d’alcalde Jaume Collboni a la Galeria Gòtica de l’Ajuntament tots dos van voler destacar que el nou govern serà “cohesionat, estable i fort”. Colau i Collboni també van recordar que l’actual govern serà el més ampli que tindrà la ciutat en molt de temps, ja que en els tres últims mandats no n’hi havia hagut cap que arribés als 18 regidors.

Durant la presentació de l’acord, Colau i Collboni no van transmetre una sensació d’especial entusiasme, més aviat de serietat amb algun moment de distensió. No hi va haver grans declaracions, sinó que tots dos van remarcar la voluntat de formar un govern que sigui sòlid i estable.

De fet, quan van ser preguntats per la sentència del judici al procés independentista i com encarà el govern aquesta qüestió, l’alcaldessa va afirmar que “cada partit mantindrà el seu posicionament de forma lliure però sempre posant per davant l’estabilitat del govern”. És a dir, l’expulsió del PSC de l’executiu municipal a causa del procés, tal com va passar el mandat anterior, no té cap opció de repetir-se. Més enllà del llaç groc, que Colau va confirmar que seguirà penjat mentre Collboni ho va posar d’exemple que de vegades no podran estar d’acord amb tot, es va fer evident que l’agenda nacional no penetrarà en el dia a dia del govern.

BATLLE, A SEGURETAT
Com no podia ser d’una altra manera, la seguretat va ser un dels punts que es va tractar més durant la presentació del cartipàs. Barcelona viu un cert descontrol i tothom donava per fet que el PSC es quedaria amb aquesta àrea. El nou home fort del govern en la matèria és Albert Batlle, que assumeix la cinquena tinència d’alcaldia, batejada amb el nom de Prevenció i Seguretat. Batlle és un històric de l’Ajuntament, on va entrar com a regidor el 1983 formant part de les llistes del PSC. El 2014 va ser nomenat Director general dels Mossos d’Esquadra i abans de l’1-O va dimitir perquè se sentia “incòmode” amb la celebració del referèndum.

COMERÇ, PER A BALLARÍN
Una altra de les carteres que en alguns moments del passat mandat va ser polèmica, la de Comerç, recau en la socialista Montserrat Ballarí, que ja la va ostentar mentre els socialistes van ser al govern. En aquesta ocasió serà la regidoria de Comerç, Mercats, Règim Intern i Hisenda i un dels objectius, tal com s’especifica al document de govern aprovat pels dos partits, serà tirar endavant “un pla per la dinamització comercial” i liderar un acord integral entre administracions per combatre el top manta.