infografia les corts

Trias per Barcelona va aconseguir el 31,2% dels vots emesos al districte el passat 28 de maig. Foto: Línia LesCorts

Barcelona va viure el 28 de maig una nit electoral d’infart. El triple empat que auguraven totes les enquestes es va anar desfent a mesura que avançava l’escrutini i finalment la balança es va decantar a favor de Trias per Barcelona. En una jornada amb un 60,6% de participació (gairebé sis punts menys que el 2019), la candidatura de l’exalcalde Xavier Trias va aconseguir el 22,4% dels vots al conjunt de la ciutat, un suport que es tradueix en onze regidors. En aquesta victòria, hi va tenir molt a veure les Corts: amb un 67,8% de participació, el 31,2% dels vots emesos al districte van anar a parar a Trias, que es va imposar còmodament a la resta de candidats. Aquest percentatge és el segon més alt que va obtenir a la ciutat, tan sols superat pel 40% de Sarrià-Sant Gervasi.

El paral·lelisme entre ciutat i districte que es pot establir pel que fa al partit guanyador s’aplica també en el cas de la segona força, que en tots dos casos va ser el PSC. Ara bé, a les Corts els resultats van ser molt més clars. Mentre que al conjunt de la ciutat Jaume Collboni es va imposar a Ada Colau per la mínima i es va quedar a menys de tres punts de Trias, al districte la diferència va ser abismal. El candidat socialista va obtenir el 16,7% dels vots cortsencs, amb poc més de la meitat de les paperetes obtingudes per Trias, i el podi el va completar el PP. De fet, el popular Daniel Sirera va aconseguir a les Corts el seu segon millor resultat, amb un 13,1% dels vots (només per darrere del 14,9% que va assolir a Sarrià-Sant Gervasi).

Així doncs, Sirera va rel·legar Colau a la quarta posició a les Corts, on va rebre el 12,2% dels suports. La va seguir el líder d’ERC, Ernest Maragall, que va ser el cinquè alcaldable més votat al districte amb un discret 9,4%. El percentatge dels republicans aquest 2023 està a anys llum del que van assolir el 2019, un 21,2%. Aleshores van aconseguir guanyar al districte per primera vegada i, de moment, ha estat l’última. La situació d’ERC a la ciutat no és gaire millor que a les Corts: van passar de triomfar el 2019 a quedar quarts el passat 28 de maig amb només un 11,2% dels vots barcelonins.

Mapa Les Corts

Trias per Barcelona ha estat la candidatura més votada a la ciutat aquest 28M. Infografia: Línia Les Corts

Pactes o l’opció més votada?

Amb tot, el panorama del 28M va deixar una pregunta a l’aire: governarà la llista més votada o hi haurà un pacte alternatiu?

La mateixa nit electoral –i després d’haver repetit en diverses ocasions al llarg de la campanya que hauria de governar el vencedor dels comicis– Collboni va obrir la porta a pactar amb comuns i ERC per evitar un nou mandat de Trias. El socialista va afirmar que Barcelona havia “votat progressisme” i va advertir que “el PSC no renuncia a res”. La convocatòria d’eleccions generals que Pedro Sánchez va anunciar per sorpresa l’endemà, però, va refredar aquest discurs. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va admetre el dia 30, en declaracions a RAC1, que Trias “té un avantatge” i que “si no passa res, ell serà alcalde”.

Per la seva banda, Colau no ha deixat d’insistir en la possibilitat d’un govern d’esquerres. “Hi ha una amplíssima majoria progressista de 24 regidors”, ha repetit per activa i per passiva, en referència als deu regidors socialistes, els nou dels comuns i els cinc d’ERC. Malgrat els mals resultats del republicà Ernest Maragall el 28M, sembla que tindrà la clau de l’Ajuntament. Tot plegat s’haurà de resoldre de cara al 17 de juny, quan hi ha prevista la investidura del nou batlle.

Els tres barris cortsencs refermen el triomf de Trias

La batalla pels barris, en el cas de les Corts, també la va guanyar Trias per Barcelona. Aquesta afirmació, però, no es pot extrapolar al conjunt de la ciutat, on aquesta victòria va ser per al PSC. Concretament, la llista de Jaume Collboni va ser la més votada a 35 dels 73 barris, mentre que la de Xavier Trias ho va ser a 21 barris i la d’Ada Colau, a 17.

Tornant al districte de les Corts, Trias va vèncer als tres barris que el conformen. El triomf més evident va ser el de Pedralbes, on va rebre el 39,9% dels vots. En aquest barri, la segona força més votada va ser el PP, amb el 22,7% de les paperetes, i la tercera va ser Vox, amb l’11,1%. De fet, les Corts va ser el tercer districte de la ciutat que va donar més suport al partit d’extrema dreta, per darrere de Nou Barris i Sarrià-Sant Gervasi.

En clau de barris, el de les Corts va atorgar també una victòria clara a Trias per Barcelona, amb el 32,1% dels vots. El va seguir el PSC, amb el 16,9% de les paperetes, i Barcelona En Comú, amb el 13,6%. Per tant, el podi va ser el mateix en aquest barri que en el conjunt de la ciutat.

També ho va ser a la Maternitat i Sant Ramon, on Trias es va avançar a la resta de candidats amb un 25% dels vots. Collboni va quedar en segona posició amb el 19,2% dels suports, i Colau va ser la tercera amb un 13,4%.

Com a curiositat, aquests dos últims barris van coincidir a donar exactament el mateix percentatge de vots al PP i a ERC, que van ser quarta i cinquena força en tots dos territoris amb un 11,6% i un 10,4%, respectivament.