Pessebre vivent Marina

Foto: Pessebre vivent de la Marina

Com cada any, el pessebre vivent de la Marina serà una de les cites imprescindibles de Nadal a Barcelona. Un circuit per dins dels Jardins dels Drets Humans, al passeig de la Zona Franca amb la plaça de l’Orgull LGTBI, que recrea el naixement de Jesús i altres escenes o persones habituals en un pessebre a mida humana, amb decorats i amb la presència d’animals vius que li donen un gran realisme. L’accés és gratuït i la representació es podrà visitar dissabte 14 de desembre des de les 18.00 fins a les 20.30 hores.

El pessebre és una iniciativa de la Unió d’Entitats de la Marina i del Centre Cultural Estrellas Altas, amb la col·laboració del Districte de Sants-Montjuïc i dels Amics de la Marina i els Artistes de la Marina. Hi participen més de 200 persones voluntàries del barri, que no només fan d’actors o tècnics, sinó que també fan ells mateixos els escenaris a partir de material sovint reciclat o reutilitzat. Se celebra des del 2003, primer a la plaça de la Marina i des del 2009 als Jardins dels Drets Humans, i s’ha convertit en un acte molt referenciat i conegut per tot el veïnat i les associacions. Cada any, més de 1.000 persones s’hi acosten per veure’l.

Més de 200 persones participen de forma voluntària per fer realitat el pessebre vivent

Un pessebre vivent és una representació del naixement de Jesús de Natzaret a partir de diverses escenes amb personatges vius i en un entorn o paisatge rústic que recordi, ni que sigui vagament, la situació original. El primer de la història es va fer a la vila italiana de Rieti, l’any 1223, impulsat per Sant Francesc d’Assís. A Catalunya hi ha una tradició documentada des del segle XIV, tot i que oficialment el primer es va fer l’any 1956 a Engordany, a Andorra. L’any 1962 es va representar per primer cop un dels més famosos de l’àrea metropolitana, el de Corbera de Llobregat.

Més que un pessebre

Tot i el caràcter religiós que té un pessebre vivent, el de la Marina va molt més enllà. “No som monges ni religioses”, explica la Toñi Fernández, presidenta del Centre Cultural Estrellas Altas. “Simplement, vam començar a fer-lo fa més de vint anys, quan les nostres filles eren petites, per mantenir la tradició. Som de la vella guàrdia”, afegeix. La Toñi lidera un grup d’unes dues-centes persones voluntàries, gairebé totes dones, que cada any organitzen tot el sarau, amb la complicitat del Districte. Les voluntàries no només participen en la representació, sinó que també s’encarreguen del vestuari, de l’escenografia i, fins i tot, de guardar i transportar tots els elements i d’instal·lar-los al Jardí dels Drets Humans.

Malgrat les dificultats econòmiques i logístiques, cada any la iniciativa incorpora novetats. “Enguany tenim uns quants diners més i estem fent molta roba nova”, diu la Toñi. A més, els visitants també hi trobaran una nova casa de les cosidores, amb l’habitual grup de senyores grans fent puntes de coixí i evocant la figura de les cosidores que hi devia haver a Betlem a l’època.

Cada any el visiten més de mil persones de Barcelona i també de fora de la ciutat

També s’ha renovat la casa del fang, que recorda l’ofici de la terrisseria, s’ha fet una nova casa dels trastos vells i “s’ha canviat la ruta, perquè l’experiència dels visitants sigui diferent”, detalla la Toñi. “I hem posat pancartes noves, una de les quals molt gran on s’anuncia el pessebre perquè hi pugui arribar fàcilment tota la gent que ve de Barcelona i de fora, que és moltíssima”, celebra.

Quant a la representació, serà com sempre, molt realista i propera. Hi haurà pastors amb animals vius –cedits per Can Mestres–, un portal, un forn, la casa dels formatges, una ferreria, filadores, la casa del vi –que oferirà gratuïtament vi calent als visitants–, la casa del brou –que repartirà tasses també de franc–… Una gran festa popular “per als nens i nenes i per a la gent gran, que ho gaudeix moltíssim”, conclou la Toñi.

BCNx10

El pessebre vivent de la Marina és un espectacle que forma part del programa Experiències de ciutat –BCNx10, finançat per l’impost turístic per donar suport, des de l’Institut de Cultura de Barcelona, a activitats i esdeveniments culturals amb projecció de ciutat que contribueixen a mostrar la riquesa i la diversitat dels diferents districtes de Barcelona.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram