Mural Maternitat Pilarín Bayés

El mural és un plafó de porcellana i es va presentar la setmana passada. Fotos: Diputació

El recinte de La Maternitat, propietat de la Diputació de Barcelona, té des de fa pocs dies una nova companyia que li recorda qui era i d’on ve: un mural de la dibuixant Pilarín Bayés, situat en un dels murs exteriors del Pavelló Cambó del recinte i forma part del Fons Historicoartístic de la Diputació. Amb el singular estil de l’autora, aquest explica la història de l’antiga Casa de Maternitat i Expòsits de Barcelona, creada a finals del segle XIX per acollir nens i nenes abandonats i mares solteres. Massa vegades, elles no tenien on anar en aquells temps en els quals era molt més difícil que ara ser dona.

L’obra de Bayés és un plafó de porcellana de sis metres d’ample i dos d’alt on apareixen cinc escenes. Cada una d’elles mostra les feines que es feien en diferents pavellons del recinte i que estaven relacionades amb les cures, l’educació dels infants i l’acollida de dones. A més, el fet el mural estigui fet amb format còmic ajudarà els infants a entendre amb més facilitat el passat del recinte de La Maternitat.

El mural està situat en un dels murs exteriors del Pavelló Cambó de La Maternitat

En l’acte d’inauguració del mural, celebrat el passat 9 de març, va ser-hi la persona sense la qual aquest no hauria existit mai: Bayés. A més, va estar acompanyada pel diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia, i la vicepresidenta segona de la corporació, Carmela Fortuny.

Per part seva, Garcia va celebrar que Bayés hagués fet el mural i va recordar que gràcies a ella “qualsevol persona que entri al recinte pot veure i conèixer el que va representar la Maternitat en un moment en què eren molt necessaris aquests tipus d’espais”. D’altra banda, Bayés va agrair “a la Diputació fer possible el mural” i va catalogar d’idoni inaugurar-lo en la setmana del 8M, Dia Internacional de la Dona.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram