Monges Pedralbes

L’alcalde ha atès els mitjans de comunicació amb la protesta dels veïns al darrere. Foto: Raül Martínez Mendo

Els dolços monàstics de les monges de Pedralbes, que per Santa Eulàlia poden degustar veïns i representants institucionals, tenen enguany un regust amarg. El tradicional acte d’arrancada de la festivitat de la patrona d’hivern de la ciutat, que se celebrava aquest dimecres al Reial Monestir, sonava més a comiat que a Festa Major.

Les darreres germanes de la congregació de les Clarisses que quedaven a Barcelona marxaran en pocs dies. Les monges de Pedralbes diuen adeu a una estada a la ciutat de gairebé 700 anys. Rere aquest comiat hi ha la falta de relleu generacional en la vocació eclesiàstica i la reorganització de les religioses, que se’n van a viure a Vilobí d’Onyar. “Fa molta pena marxar perquè em sento molt arrelada a Barcelona. Si pogués escollir, tornaria aquí. Si no ho puc fer, que ho facin les meves cendres”, lamentava sor Isaura durant l’acte.

El sentiment que es respira al monestir aquests dies és el de la resignació i la malenconia. Des de les monges, fins als veïns i representants institucionals. “Estic abatuda i sense cap il·lusió per aquesta nova etapa, però m’adaptaré perquè soc una persona de fe”, afegia sor Isaura.

En aquest sentit, desenes de veïns i veïnes de Pedralbes i Sarrià, que històricament han estat molt vinculats amb la comunitat de monges, van aprofitar la trobada d’ahir per protestar en contra de la decisió de l’ordre de traslladar les monges. “Conservem el llegat humà i històric de les Clarisses de Pedralbes. No buidem de vida el monestir”, es podia llegir a les pancartes que van portar a l’acte. Des de l’Associació de Veïns de Sarrià reconeixien tenir “por” pel futur de l’edifici i demanen que “no es perdi la vida monàstica en aquest espai medieval històric”, afirmava el seu president, Jordi Bosch.

Collboni Pedralbes

L’alcalde Collboni i les monges clarisses han tastat els dolços tradicionals de Santa Eulàlia. Foto: Raül Martínez Mendo

Els actes religiosos principals, com la missa de les 12 dels diumenges, es podrà continuar celebrant almenys durant un temps més. Monjos caputxins i responsables de les parròquies de l’entorn s’encarregaran de les eucaristies, ara, però, sense l’ajuda de les clarisses. “Així és la vida. Som peregrines d’aquesta ordre i seguirem el camí que Déu ha obert davant nostre”, assenyalava sor Inmaculada.

Compromís municipal

L’acte protocol·lari d’aquesta diada de Santa Eulàlia al monestir va comptar, com és tradició, amb la presència de l’alcalde, regidors del govern municipal i membre de l’oposició. Jaume Collboni també es va afegir al desig que el trasllat de la comunitat de religioses “sigui reversible” i puguin tornar al Monestir. “Això no és un punt final, és un punt i a part”, deia el batlle.

L’alcalde també va avançar el compromís del seu equip per “mantenir la tradició del 12 de febrer” en els anys vinents i continuar convidant les monges a la celebració de Santa Eulàlia. També va explicar que s’encarregarà a un obrador del barri la preparació del famós mató que feien les monges del monestir, que es degusta tradicionalment per Santa Eulàlia. A més, el consistori procurarà que es continuïn utilitzant els ous que les parelles porten a Pedralbes per demanar que no plogui el dia del seu casament.

De cara l’any vinent, el consistori organitzarà diversos actes commemoratius pel 700 aniversari de la fundació del monestir. Collboni també va anunciar que se celebraran concerts, activitats especials i s’exposarà l’obra de sor Isaura, que és una gran aficionada a la fotografia.

Crisi de fe

El monestir es quedarà sense monges per la falta de relleu en la vocació de les noves generacions. Les tres últimes, membres de la congregació de les Clarisses a Pedralbes, són la Pilar, la Inmaculada i la Isaura. La més jove té 66 anys.

El pas del temps es fa palès entre les parets medievals del conjunt monàstic. La celebració de Santa Eulàlia de l’any passat també es va fer amb sor Montserrat i sor Adoració, que han mort en els darrers mesos. Fins no fa tant, a Pedralbes hi vivien desenes de monges que s’encarregaven de mantenir vives tradicions centenàries. La comunitat, però, s’ha anat fent cada vegada més petita i envellida, fins al punt que la direcció de les Clarisses ha fixat la sortida de Barcelona per al 15 de febrer.

L’esperança, però, no sembla estar del tot perduda. Les mateixes monges de Pedralbes han apuntat la possibilitat que un grup de clarisses que han estat expulsades dels seus convents a Nicaragua siguin traslladades a Barcelona. A l’espera de confirmar-se aquest destí i retornar Pedralbes a la vida monàstica, les religioses s’encomanen a Déu. “Els miracles existeixen”, deia confiada ahir sor Isaura.

Els veïns de Sarrià volen més monges
Sor Isaura Marcos, la monja artista que fotografia els reflexos del monestir de Pedralbes
WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram