Vi Novell

Foto: Festa del Vi Novell

Sant Martí era una data assenyalada per a la pagesia catalana. Per la matança del porc, evidentment, però també pel final de la collita d’olives i l’arribada del vi novell, el primer vi de l’anyada, després de la verema. En aquest sentit, la Jornada del Vi Novell, que cada any se celebra a la masia Can Calopa de Dalt, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, és una reivindicació d’aquella festa i d’aquelles comunitats agràries tan importants per a l’economia de la Barcelona d’aleshores. Enguany la commemoració tindrà lloc el 16 de novembre i, com sempre, serà una gran festa popular que servirà per descobrir els racons d’aquesta finca històrica als barcelonins i gaudir de la cuina popular.

La cita recupera la tradició de Sant Martí com la gran festa de l’agricultura

Al llarg de la jornada hi trobareu tastos guiats de vi i oli, àpats populars i actuacions musicals per amenitzar la visita, però sobretot moltes activitats familiars i infantils de divulgació perquè els infants descobreixin les vinyes, els animals de granja i com era el dia a dia en una casa de pagès. El programa de la festa és, literalment: degustacions, tastos, receptes que homenatgen el porc i música en directe per ballar fins que es pongui el sol.

Un projecte agrari i social

Situada al cor de Collserola, Can Calopa de Dalt és una masia centenària on s’elaboren els únics vins que es produeixen a Barcelona. Des de l’any 2010 la masia manté viu el patrimoni vinícola de la ciutat mitjançant la Cooperativa l’Olivera, que gestiona la producció en el marc d’un projecte d’inclusió social que promou l’agroecologia periurbana. Cultura gastronòmica, patrimoni rural i espai de lleure són els grans pilars del projecte.

L’objectiu de la Jornada del Vi Novell no és cap altre que divulgar de forma amena tot aquest llegat històric. “La festa popular es fa per donar visibilitat i que la gent vingui a conèixer Can Calopa i la seva tradició agrícola i de recuperació de varietats”, explica Dolors Llonch, presidenta de la Cooperativa l’Olivera. “Tot està molt lligat a la gastronomia perquè volem donar valor a la cadena alimentària, i tant els productes de l’hort com el mateix vi formen part d’aquesta cadena”, insisteix.

L’Olivera gestiona a Can Calopaun projecte agrícola sostenible i inclusiu

Bona part d’aquest caràcter obert, divulgatiu i inclusiu l’aporten els gestors, l’Olivera, una cooperativa de treball d’àmbit rural amb un gran projecte social al darrere. Cultiven vinyes i oliveres i elaboren vins i olis ecològics incorporant persones amb dificultats en tot el procés i posant les seves capacitats al servei del projecte comú.

Van néixer l’any 1974 a Vallbona de les Monges, quan un grup de persones es van instal·lar al poble amb el pare escolapi Josep Maria Segura i la intenció de crear una comunitat de vida i treball que plantegés una sortida econòmica adaptada als valors de la zona i, alhora, que integrés persones amb dificultats.

A partir del 2010 van impulsar un projecte paral·lel, amb els mateixos principis, a Can Calopa. Allà han desenvolupat un projecte d’agricultura social que també genera oportunitats d’inclusió per a joves amb necessitats especials.

Vins i olis de Collserola

La jornada és un gran moment per retre homenatge a la tradició vitivinícola al pla de Barcelona i especialment a Collserola, i també per donar a conèixer la vinya i el celler recuperat. Llonch explica que va haver-hi una època en què des de Pedralbes fins al Vallès tot era vinya, “una al costat de l’altra”, i que afortunadament la tradició s’està recuperant gràcies a la iniciativa d’alguns propietaris que estan tornant a plantar vinya. I també es recupera la producció d’oli, que estarà ben representada a la jornada amb alguns productors locals.

BCNx10

La Jornada del Vi Novell a Can Calopa és una iniciativa que forma part del programa Experiències de ciutat – BCNx10, finançat per l’impost turístic per donar suport, des de l’Institut de Cultura de Barcelona, a activitats i esdeveniments culturals amb projecció de ciutat que contribueixen a mostrar la riquesa i la diversitat dels diferents districtes de Barcelona.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram