750 mesures concretes, 288 indicadors de seguiment, 79 objectius, 20 àmbits d’actuació i 45 lleis. Són les xifres del pla de govern que ha presentat el president Carles Puigdemont per a aquesta legislatura i que, en paraules seves, es basa en un “compromís” doble: “revertir les retallades i situar Catalunya a les portes de l’estat propi”.

Tot plegat, diu Puigdemont, en un “període excepcional” en el qual cal “fer compatible l’atenció a les persones amb la creació d’estructures d’Estat, prioritzant les polítiques socials malgrat l’ofec econòmic i financer i les amenaces de noves retallades del govern espanyol”.

El pla de govern s’estructura en tres grans eixos. En primer lloc hi ha el que pretén aconseguir “un país més just fonamentat en un nou estat del benestar”. En aquest àmbit, detalla Puigdemont, “la lluita contra la pobresa serà un dels pilars”, a través del pla de xoc social, i es posarà especial èmfasi en les mesures relatives a la pobresa energètica i la garantia de l’habitatge. El president també assegura que, en el marc d’ajudar els més desafavorits, Catalunya serà un “actor internacional especialment actiu” pel que fa a l’acollida de les persones refugiades que fugen dels seus països per culpa de la guerra.

El segon gran eix de mesures va encaminat a fer possible “un país amb més i millor feina”, amb eines tan imprescindibles, a parer de Puigdemont, com el corredor ferroviari mediterrani o el traspàs de la gestió integral de Rodalies. I, per últim, el tercer bloc fa referència al “país amb bones pràctiques” que diu voler fomentar aquest govern, en el qual la seguretat ha de ser “un dels drets bàsics”. Per això, avisa Puigdemont, és necessari convocar la Junta de Seguretat de Catalunya.

Perquè tot plegat pugui tirar endavant, però, el president avisa que calen “uns pressupostos que permetin implementar el pla en la seva totalitat”.

“PLANTAR CARA A L’ESTAT”
Precisament la CUP, de qui depèn que s’acabin aprovant o no els pressupostos, celebra que Puigdemont centri la seva acció de govern a revertir les retallades i a portar el país “a les portes” de la independència, però demana anar més enllà de la “declaració d’intencions”. Segons els anticapitalistes, cal que tot plegat tingui una “vinculació pressupostària” que haurà de ser “desobedient” i que s’acompanyi d’una predisposició a “plantar cara a l’estat” quan es vulneri la sobirania catalana.

L’OPOSICIÓ HO VEU POC CREÏBLE

La reacció dels grups de l’oposició –la CUP a banda– al pla de govern presentat per Puigdemont ha estat, com era d’esperar, molt crítica. De fet, tant Ciutadans com PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP coincideixen a titllar de poc creïble el pla, sobretot tenint en compte que està lligat a uns pressupostos que, ara per ara, no està clar que s’acabin aprovant.

Ciutadans tira d’ironia per valorar el full de ruta de Puigdemont. “Hi ha molt bones intencions però, en realitat, ja coneixem les pràctiques d’aquests governs, i dels d’Artur Mas, i al final no es fa res”, afirmen des del partit.

Més contundent es mostra la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, que assegura que el pla de govern “fa aigües”, recordant les “35 votacions” perdudes de Junts pel Sí al Parlament. Granados, a més, dubta que es puguin aprovar 45 lleis en 15 mesos, tot i que Puigdemont deixar clar que el govern “no serà presoner de cap armadura en forma de calendari”.

En una línia similar s’expressa Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, que també creu que 45 lleis en tan poc temps és un repte difícilment “versemblant”. A més, remarca que Puigdemont “ho ha fiat tot” a uns pressupostos que “encara no té”.

Per últim, el PP és el partit que ha criticat amb més duresa el full de ruta del govern. Els populars acusen Puigdemont d’utilitzar “de forma barroera el patiment de les persones i fer un discurs amenaçador i trampós a favor de la independència”.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram