La 26a edició dels Premis Bonaplata, que es va celebrar el passat 4 de desembre, va servir per premiar els arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernández, responsables de la transformació de l’antiga fàbrica Benet i Campabadal en l’actual biblioteca Montserrat Abelló.

Organitzats per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, els Premis Bonaplata tenen com a finalitat reconèixer l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre el patrimoni industrial.

L’actual biblioteca Montserrat Abelló s’ha convertit en un dels equipaments de referència de les Corts, tant pel seu atractiu arquitectònic com per la seva oferta d’espais i material bibliogràfic. L’edifici, obert i lluminós, fa més de 3.000 metres quadrats i té racons de reunió i estudi, sales infantils, espais per a joves, zones per la memòria històrica, tallers de tecnologia 3D i prestatgeries de llibres i audiovisuals.

La nau que en el seu moment va acollir a fàbrica de cintes de seda de Benet Campabadal ara aplega uns 45.000 documents, dels quals 34.700 són bibliogràfics i 10.300 són audiovisuals, a més de 180 títols de subscripcions periòdiques. La biblioteca també connecta amb l’Ateneu de Fabricació digital de les Corts, una incubadora del moviment ‘maker‘ o fes-t’ho tu mateix.