Un servei de vigilància de bicicletes amb esperit d’integració social. Aquesta és la idea que reuneix el primer BiciPark que té la ciutat després que l’any passat s’inaugurés el primer de tot Catalunya a Vilanova i la Geltrú. El projecte, sense ànim de lucre, l’impulsa la Fundació Formació i Treball.
El BiciPark, instal·lat al solar de més de 1.200 metres quadrats del número 153 del carrer Numància, cantonada amb Anglesola, és un servei nou a la ciutat d’ampli abast que gira al voltant de la bicicleta en la línia d’un model implantat als Països Baixos i que desenvolupen persones en situació o risc d’exclusió social.
Es tracta d’un aparcament vigilat amb capacitat per acollir 685 bicicletes, que també oferirà un servei de reparació i auto reparació d’aquests vehicles, que busca afavorir la mobilitat sostenible i la inserció sociolaboral. Aquest servei d’aparcament inclou accés les 24 hores mitjançant una targeta electrònica personal, vigilància amb videocàmeres durant el dia i la nit i atenció personalitzada de dilluns a dissabte. Les tarifes es divideixen entre les diàries i els diferents abonaments. Pel que fa a les diàries, per 50 cèntims s’hi pot deixar la bici fins a 4 hores o durant tot el dia per un euro. En relació als abonaments, existeixen tres tipus diferents de tarifes: la mensual (8 euros), la trimestral (22 euros més un manteniment bàsic gratuït) o la semestral (40 euros més dos manteniments bàsics gratuïts). Uns altres serveis que ofereix el BiciPark situat al carrer Numància són la venda d’accessoris i de bicicletes de segona mà i el lloguer de bicicletes noves fabricades per entitats socials.
OBJECTIU: CRÉIXER
L’objectiu dels impulsors d’aquesta iniciativa és ampliar aquesta xarxa de BiciParks a altres municipis de Catalunya, ja siguin gestionats per la mateixa Fundació Formació i Treball o en col·laboració amb altres entitats sense afany de lucre.
En el cas de Barcelona, on la bicicleta és un mitjà de transport cada vegada més utilitzat pels ciutadans, el BiciPark de les Corts també servirà per combatre els robatoris de bicis que de vegades pateixen els ciclistes, les incomoditats d’haver de deixar la bici dins de casa si no es disposa d’aparcament al mateix temps que també tindrà a l’abast de la mà, i a preus molt assequibles, diferents serveis tècnics relacionats amb la bicicleta i el seu ús.
Inclòs al Pla BUITS
El naixement del BiciPark de les Corts s’emmarca en l’aplicació del Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social) que impulsa l’Ajuntament. Aquest pla preveu la cessió temporal d’un any, prorrogable fins a tres, de solars buits que hi ha arreu de la ciutat a entitats i associacions sense ànim de lucre perquè hi proposin usos i activitats temporals per així afavorir la implicació de la ciutadania en la definició, instal·lació i gestió d’alguns espais buits per dinamitzar-los i integrar-los a la ciutat.
El consistori aplica el pla en 19 espais que no tenien cap ús a causa de la crisi econòmica o les seves característiques urbanístiques. D’aquests, tretze ja tenen entitat adjudicada i en el cas del BiciPark està previst que l’ús temporal s’estengui fins a la tardor del 2016.