Una imatge de l’edició de l’any passat. Foto: Districte

Onze jugadors es disputen la pilota contra onze més amb l’objectiu d’arribar a la porteria contrària i marcar gol, impulsant-la amb els peus, el cap o qualsevol part del cos excepte mans i braços. Aquesta podria ser una definició simple del que és el futbol. Però l’esport més popular del món, practicat per més de 265 milions de persones segons la FIFA, i amb molts més seguidors i seguidores al voltant del planeta, és força més complex. Valors, identitat, cultura, educació, competició, interessos econòmics, art, màrqueting… Són molts els factors que avui en dia giren al voltant del futbol. Per això, el Districte de les Corts, fortament vinculat a aquest esport, dedica enguany el cicle literari de ‘Les Corts Escenari Literari’ a l’esport rei i a tota la seva significació.

“El festival, que arriba a la seva cinquena edició, sempre ha volgut posar en relació la literatura amb el territori. Si l’any passat vam parlar de les maternitats, per la ubicació de l’hospital, aquest any hem volgut aprofitar que el Camp Nou és un edifici emblemàtic i simbòlic de les Corts per preguntar-nos quin vincle existeix entre l’art i el futbol”, comenta Albert Lladó, periodista i comissari del cicle literari.

PONENTS DE LUXE
Així doncs, durant quatre dies, el districte s’omplirà de lletres, música i futbol amb experts que participaran de conferències, taules rodones, una jam literària, escenificacions i, fins i tot, una ruta guiada. “El futbol no és només un esport. És a partir de la seva significació estètica que podem establir paral·lelismes amb la creació, i per això hem convidat a ponents com Valentín Roma, director del centre La Virreina, o l’escriptor Jordi Puntí, perquè ens ajudin a establir aquests jocs de miralls entre literatura i voluntat d’estil”, afegeix Lladó.

Per al comissari, un dels objectius del festival, que és obert, gratuït i lúdic, “és trencar les escletxes generacionals. És per això que hi ha activitats pensades per a tots els públics i a llocs diversos, des de les biblioteques del districte fins a les principals places”.

El cicle literari l’inaugurarà Alfonso Morillas, historiador de l’art i “aficionat avançat” del futbol. “El futbol és un esdeveniment d’una gran plasticitat que ens incita a parlar-ne contínuament: després del partit, en tertúlies de ràdio, en articles de premsa… I tot per transformar amb la paraula el que ha succeït durant els noranta minuts de joc. Quan aquesta atenció es produeix des del món de la literatura torno a gaudir del futbol des d’una altra perspectiva”, declara Morillas. “Esdeveniments com aquesta edició de Les Corts Escenari Literari ajuden a visibilitzar que futbol i literatura formen molt bona parella, i poden combinar molt bé en el camp de la cultura”, conclou. Morillas, que ens oferirà una repassada dels títols principals sobre el futbol, confessa que, si ha de destacar-ne algun, es queda amb ‘Poesía y patadas’, de Miguel Ángel Ortiz, “perquè és un llibre de llibres, una repassada per un segle de literatura futbolera en el que l’autor, amb molta qualitat literària, va parlant de diferents obres des de començaments del segle XX fins a l’actualitat”. Tot i això, també es decanta per la novel·la gràfica ‘Fútbol’, de Pablo Ríos i Santiago García, o per “els “exercicis d’estil” que fa Jordi Puntí a ‘Tot Messi’, un dels autors que també estarà present a l’Escenari Literari. Si parlem d’obres que destaquen per la gran originalitat del seu format, Morillas ens esmenta ‘Los desafortunados’, de B. S. Johnson, o un altre dels autors que també vindrà a les Corts, Valentín Roma amb la seva obra ‘Retrato del futbolista adolescente’, una narració molt particular pel seu plantejament i molt allunyada del que es pot esperar d’un llibre amb presència del futbol”.

DONES I ESPORT FEMENÍ
Les dones i l’esport femení també tindran un paper destacat a l’Escenari Literari. “Autores com Anna Ballbona, Emma Riverola o Llucia Ramis, a més de l’actriu Padi Padilla, ens ajudaran a explicar, també, l’auge del futbol femení i com això hauria de ser reflex, també, d’un món literari que ha d’atendre més i millor a les escriptores”, apunta Albert Lladó.

La música, com ja és habitual en aquest cicle literari, també tindrà un paper destacat. Divendres al vespre es podrà gaudir d’una jam literària amb música en directe a la plaça Concòrdia. Una escriptura en viu d’un partit de futbol imaginari, on el públic tindrà tant a dir que serà qui decideixi el resultat final del matx. Dissabte serà el torn de la música i el ball de carrer. El rap i el breakdance acompanyaran a artistes capaços de fer anar la pilota al ritme dels textos cantats, amb acrobàcies i malabarismes d’autèntics cracks.

Les Corts Escenari Literari també comptarà amb la presència de l’escriptor espanyol d’origen croat Milo J. Krmpotic i el filòsof Miquel Seguró, que dialogaran sobre coneixement, passió i raó. Finalment, l’historiador Carles Viñas i el filòsof responsable de la secció ‘Espècie protegida’ del diari Ara, Xavier Fina, debatran sobre com la pràctica del futbol pot funcionar com a mirall cultural i polític de la societat.

Tots els actes són gratuïts i d’accés lliure. Consulta tota la programació i horaris al web barcelona.cat/lescorts.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram