Les empreses que vulguin obtenir algun contracte de l’Ajuntament hauran de ser més transparents amb el consistori. Foto: Ajuntament

Les empreses que a partir d’ara vulguin optar a una licitació pública de l’Ajuntament hauran d’explicar si tenen alguna vinculació amb paradisos fiscals. Així ho va explicar la setmana passada el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, durant la presentació d’una mesura que va definir com a “pionera” en la persecució dels paradisos fiscals.

L’Ajuntament ha fet aquest pas endavant gràcies a l’aprovació d’un decret d’alcaldia que contempla com a “clàusula essencial”, segons va explicar Pisarello, que es detalli la relació que tenen les empreses que optin a licitació amb els països que formen part de la llista de paradisos fiscals d’Espanya i la Unió Europea. Això no significa, però, que les empreses amb vinculació a paradisos fiscals no puguin optar a contractació pública, sinó que, en el cas que no s’informi d’aquesta relació, el consistori procedirà a la rescissió immediata del contracte. “S’estableix la prohibició de contractar empreses que tinguin activitats il·lícites en paradisos fiscals, que puguin haver comès frau fiscal o blanqueig de capitals i l’obligació de fer públic si tenen relacions amb paradisos fiscals. Si es falsegen les dades, serà causa de rescissió del contracte”, va concloure Pisarello.

La decisió de l’Ajuntament arriba després que el passat 19 d’abril la comissió d’economia del consistori aprovés per unanimitat dues propostes, una d’ERC i una del PSC, que instaven el govern municipal a adherir-se a la campanya de la Plataforma per la Fiscalitat Justa i Intermón Oxfam ‘Zona lliure de paradisos fiscals’ i a declarar la ciutat contrària a les pràctiques d’evasió fiscal i impulsora de conductes fiscals responsables, respectivament.

De fet, fa unes setmanes Intermón Oxfam va publicar un informe on assegurava que el 22,3% dels proveïdors de l’Ajuntament, entre els anys 2012 i 2015, tenien filials en paradisos fiscals. Les principals empreses contractistes de l’Ajuntament que el document assenyala com a exemples d’aquesta pràctica són FCC, Endesa, ACS, BBVA, IBM, Microsoft, Unión Fenosa, Telefònica, Indra i Hewlett Packard.

La Plataforma per una 
fiscalitat justa ho celebra

La Plataforma per una fiscalitat justa, que des de fa temps demanava la implementació d’una mesura com aquesta, ha valorat molt positivament la decisió del consistori.

El seu portaveu, Xavi Casanovas, explica a aquesta publicació que l’aposta de l’Ajuntament “és l’aplicació tècnica de la decisió adoptada fa unes setmanes d’adherir-se a la campanya ‘Zona lliure de paradisos fiscals’”. Es tracta d’una campanya que promou la mateixa Plataforma per la Fiscalitat Justa i Intermón Oxfam. Casanovas afirma que “el més interessant” de les noves condicions que el consistori posarà a partir d’ara a les empreses contractants “és el principi de revocació, ja que és una eina potent que ajuda a posar més pressió a les empreses perquè expliquin quina relació tenen amb aquests paradisos”.

Per últim, Casanovas afegeix que a partir d’ara l’objectiu hauria de ser que, a l’hora d’establir els criteris de condicions que han de complir les empreses que vulguin obtenir contractes de l’Ajuntament, “es creï un sistema de puntuació que valori la responsabilitat fiscal”.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram