Cuidadors

Els SAD proporcionen cuidadors i cuidadores professionals que atenen les necessitats de les persones amb dependència. Foto cedida

Qui cuida la persona cuidadora? Aquesta pregunta, que ens remet a la famosa paradoxa del barber que no es podia afaitar, és la que es plantegen centenars de persones que tenen cura dels seus familiars dependents arreu del país. Es tracta de gent que dedica bona part del seu temps a cuidar els pares o parents que necessiten la seva assistència. Sovint, a costa de reduir la jornada de treball o, fins i tot, renunciant-hi, per no parlar de la manca total de temps per fer encàrrecs del dia a dia o gaudir d’un moment de lleure i desconnexió.

Ajudar a compaginar la cura dels familiars amb la vida personal també és una de les prioritats d’Accent Social en els Serveis d’Atenció a Domicili (SAD) que gestiona. Accent Social és una entitat que vol millorar la qualitat de vida de les persones i innovar en favor del benestar de la gent gran. Els SAD proporcionen cuidadors i cuidadores professionals que atenen les necessitats de les persones amb dependència, cosa que contribueix a descarregar de feina les seves famílies. Aprofitant aquestes dates, hem conversat amb una professional i la família a la qual dona suport.

Una hora per desconnectar

El Joan Rigola és un veí de Sabadell que té cura de la seva mare. És un cuidador no professional que dedica bona part del seu temps, juntament amb la seva germana, a assistir la senyora Carmen, que té força dificultats per caminar. Al matí la desperta, li dona una pastilla i l’ajuda a esmorzar i a arreglar-se. Seguidament, la sol acompanyar a caminar una estona i, més tard, ella llegeix o mira la televisió. Cap al migdia hi arriba la Rosa Carrillo, treballadora familiar d’Accent Social al Servei d’Atenció Domiciliària, on desenvolupa la seva feina des de fa uns vuit anys. “Ella li dona el dinar, hi parla i ens ajuda a endreçar coses a casa”, relata el Joan, el qual, segons la Rosa, “ho facilita tot”.

Quan ella arriba, el Joan marxa una hora de casa. És en aquest moment, de fet, quan el Servei d’Atenció Domiciliària, que gestiona Accent Social, causa un dels seus efectes més desconeguts. “Aquesta estona li serveix per desconnectar i fer una mica d’esbarjo”, assenyala la Rosa. El Joan, per la seva banda, ho corrobora. “Poder sortir un moment m’ajuda a fer altres coses, a descarregar-me i a desconnectar”, afirma. I és que possibilitar el descans del familiar que habitualment s’encarrega de la cura i atenció d’una persona amb dependència és un dels eixos del Servei d’Atenció Domiciliària. El principal, com posa de manifest la Rosa, és oferir una atenció personalitzada, propera i empàtica a les persones usuàries.

Cuidadors

La Rosa no només ajuda a dinar la senyora Carmen, sinó que també l’acompanya en moltes altres circumstàncies de la vida diària. Foto cedida

Empatia i paciència

En aquest sentit, la Rosa no només ajuda a dinar la senyora Carmen, sinó que també l’acompanya en moltes altres circumstàncies de la vida diària. Ho fa en aquest cas, però també amb més usuàries i usuaris del SAD. “Hi ha cops que, quan has de marxar, perceps que voldrien que et quedessis una estona més, tot i que saben que hi tornaràs aviat”, reconeix la Rosa, que remarca que aquestes estones que passa amb les persones usuàries les ajuda a “sentir-se millor i recarregar les piles emocionals per a tot el dia”.

Per tant, aquests serveis s’erigeixen en un ajut indispensable no només per a les persones usuàries, sinó també per als cuidadors no professionals, que solen ser els familiars més propers. La Rosa, a més, recorda que el SAD atén moltes persones en situació de dependència, de qualsevol edat, no només gent gran. En el cas del Joan, a més, li dona un respir per fer altres tasques, personals i necessàries, del seu dia a dia.

Amb tot, ell considera que les cures a les persones dependents és un “repte social” del qual la ciutadania, sovint, “no n’és prou conscient”. De fet, la Rosa incideix en la necessitat de “saber adaptar-se i mostrar empatia” com a professional d’atenció a les persones. En aquest sentit, destaca que des d’Accent Social els imparteixen formacions continuades per ajudar les professionals pel que fa al seu benestar físic i emocional. “De vegades les circumstàncies que veus t’afecten, i cal saber-ho gestionar”, conclou la Rosa.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram