La xarxa de televisió comunitària La Veïnal ha aprofitat el confinament provocat per la pandèmia del coronavirus per accelerar el seu desplegament i dinamitzar tota la comunitat que es va generant entorn la construcció d’una televisió comunitària per a Barcelona.

La Veïnal està impulsada per un conjunt de col·lectius de vídeo participatiu i comunicació comunitària, els quals han unit forces per crear un mitjà audiovisual de ciutat i des d’una perspectiva veïnal i popular. Participen en el projecte LaMosca.TV, Quepo, Càmeres i Acció, Teleduca, NeokinokTV, PasoaPaso, UbuTV, elParlante, Fora de Quadre i Telenoika, i compten amb el suport del programa Cultura Viva de l’Institut de Cultura de Barcelona.

UN YOUTUBE DE CIUTAT
A finals de març, La Veïnal va activar una versió beta del seu web (que fins aleshores havia servit per explicar el projecte) organitzant els continguts de forma categoritzada en seccions com Art i cultura, Curtmetratge social, Debat confinat, Diversitat funcional, Drets humans, Feminismes, Formació, Laboral, Psicologia i cures o Ràdio tubers.

En aquesta fase beta s’està experimentant i començant a posar en marxa un sistema obert en què els col·lectius impulsors actuen com una mena de grup motor amb diferents grups de treball temàtics. La Veïnal es presenta com un “YouTube de la ciutat” que vol esdevenir un espai obert i permeable a qui s’hi vulgui sumar.

Els impulsors valoren molt positivament com està funcionant la iniciativa: “La resposta ha estat sorprenent. Potser el que menys esperàvem en un moment així de delicat és l’entusiasme amb què els grups s’han autoorganitzat per tal de generar continguts consensuats d’una temàtica comuna i compartida”, assenyalen.

Des de La Veïnal destaquen que s’està generant un espai virtual que centralitza en format audiovisual aquelles iniciatives i propostes que sorgeixen des del teixit comunitari de cada barri, que és un dels objectius del projecte.