El projecte de la futura residència està envoltat de polèmica des de fa anys. Foto cedida

El serial sobre la construcció de la residència d’avis que l’Arquebisbat promou a la confluència dels carrers Remei i Galileu, on hi ha l’antic convictori (Can Capellanets), viurà divendres un episodi clau. I és que demà passat el ple de l’Ajuntament votarà si el projecte obté el vistiplau municipal després de molt de temps envoltat de polèmica a causa del rebuig que encapçala la plataforma Salvem el Patrimoni de Les Corts.

La votació de divendres arribarà després que el passat 14 de gener la Síndica de Greuges rebés Salvem el Patrimoni de les Corts, on hi ha representants de diverses associacions del districte. L’objectiu de les entitats és que la Síndica “faci de mediadora davant de la imminent aprovació del pla especial per a la residència del Bisbat a les Corts”.

“AGRESSIÓ URBANÍSTICA”
Els veïns fa temps que s’oposen al projecte perquè consideren que l’últim disseny aprovat no suposa cap gran canvi respecte del que s’havia acordat en l’anterior legislatura. “Continua sent una agressió urbanística, tant per l’alçada com pels volums, un menysteniment del patrimoni existent i una destrucció dels jardins protegits”, afirmen des de l’entitat. Joan Hernández, de la Coordinadora de Veïns de Mejía Lequerica, assegura que si el projecte s’aprova “podem tenir un altre cas com el de la Rotonda”. Hernández fa referència a la reforma de l’edifici modernista de la cantonada del passeig de Sant Gervasi amb l’avinguda Tibidabo. No fa gaire el TSJC va declarar nul·les les reformes fetes i ara s’haurà d’enderrocar el que es va fer nou. Des de l’Associació de Veïns Zona Universitària, que també donen suport a Salvem el Patrimoni de Les Corts, Josep Maria Guillumet fa una crida a l’oposició perquè “freni el projecte i no sigui còmplice de la destrucció del patrimoni i d’un jardí”.

Tot i aquesta oposició veïnal, el més probable és que la votació de divendres tiri endavant, ja que 18 vots (els del govern que formen Barcelona En Comú i PSC), d’un total de 41, ja estan garantits. Salvem el Patrimoni de Les Corts ho dona per fet i, en paral·lel, acusa l’Arquebisbat d’haver-se reunit amb tots els partits “per vendre’ls el projecte”, mentre que a ells els “donen llargues”. Ahir els partits de l’oposició van demanar un ajornament de la votació perquè les entitats havien denunciat que no tenien uns documents amb informació sobre el projecte que havien demanat. Finalment el govern municipal es va comprometre a enviar-la abans de divendres i la votació es mantindrà.

“NO TÉ SENTIT NO FER-LA”
Qui ha hagut d’encarar en els últims temps el polèmic projecte és el nou regidor Xavier Marcé (PSC), que va arribar al Districte a l’inici del mandat. En declaracions a Línia Les Corts, Marcé defensa que el procés s’ha fet debatent-lo amb els veïns i recorda que “el pla general anterior permetia fer una residència de sis pisos i s’ha acordat amb l’Arquebisbat una reducció de dues plantes”.

Sobre la protecció patrimonial, el regidor afegeix que “la part que l’Ajuntament té documentada no es podrà tocar”. Marcé considera que “no hi ha cap argument que hagi d’impedir que el projecte tiri endavant”, al mateix temps que destaca el perfil “social” del projecte, ja que es tracta d’una residència per a la gent gran.

Per últim, el regidor de les Corts insisteix que divendres es vota la part del projecte que té a veure amb la volumetria de la residència i que, quan toqui parlar sobre el disseny final, “els veïns podran opinar i, si s’escau, es modificaran coses”. Per tot plegat, Marcé està convençut que no es repetirà un cas com el de la Rotonda de Sarrià-Sant Gervasi “perquè es protegirà tot el que el departament de patrimoni té catalogat”. “No té sentit no fer-la”, conclou.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram