El PSC ha estat el partit amb més victòries als barris de la ciutat. Infografia: Línia Les Corts

Les eleccions al Parlament d’aquest passat diumenge 14 de febrer van tenir a les Corts un guanyador diferent que al conjunt de Catalunya. Mentre que els resultats generals van deixar un empat a 33 escons entre el PSC i ERC, amb els socialistes guanyant en nombre de vots, al districte la victòria va ser per a JxCat. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant de la llista, va aconseguir reunir un total de 8.253 vots, que li van representar el 21,5% dels suports.

Després de JxCat, la formació més votada va ser el PSC de Salvador Illa, que va experimentar un creixement molt ampli respecte de les eleccions al Parlament celebrades a finals del 2017. Els socialistes van rebre el suport de 7.992 veïns (20,8%) i van aconseguir quedar per davant d’ERC, que a les Corts es va haver de conformar amb la tercera posició. Els republicans, amb Pere Aragonès de número 1, van quedar a una mica més de 1.500 vots dels socialistes. Concretament, van obtenir 6.428 vots, una xifra que els va representar el 16,7% dels suports.

LA IRRUPCIÓ DE VOX
La pitjor notícia de la nit electoral del 14-F va ser l’espectacular irrupció de la formació d’extrema dreta Vox al Parlament després d’aconseguir treure 11 diputats i situar-se com a quarta força. A les Corts, Vox, que tenia com a cap de llista Ignacio Garriga, també va aconseguir ser el quart partit més votat amb 3.418 vots (8,9%).

Vox va obtenir uns grans resultats i no li va faltar gaire per guanyar al barri de Pedralbes

Just darrere de Vox es va situar el PP d’Alejandro Fernández, que al districte va aconseguir un dels pocs resultats mitjanament bons (3.166 vots que van representar un 8,2% dels suports), ja que la jornada va ser pèssima per als populars i només van obtenir tres diputats. Qui també va viure una nit electoral absolutament nefasta va ser Ciutadans. La formació taronja, que aquesta vegada presentava Carlos Carrizosa de cap de llista, només va aconseguir retenir 6 dels 36 diputats que tenia. Al districte va ser la sisena força amb 2.994 suports (7,8%).

Per últim, i com ja és habitual, Catalunya En Comú va veure com les Corts no és un dels seus millors districtes i només va recollir 2.107 vots (5,5%), en una jornada on la formació de Jéssica Albiach es va haver de conformar amb mantenir els seus vuit diputats al Parlament. La CUP, per la seva banda, que amb nou diputats va aconseguir un resultat excel·lent, a les Corts va ser el vuitè partit amb 1.736 vots (4,5%).

BAIXA PARTICIPACIÓ
Lògicament, les eleccions de diumenge van estar marcades per la pandèmia. Això va provocar que la participació caigués en picat respecte les del 2017, que d’altra banda havien registrat una xifra rècord. Llavors va votar el 79,1% del cens, mentre que aquesta vegada ho va fer el 53,5%. Tot i això, a les Corts, la participació va ser del 65,3%, més de vuit punts superior a la del conjunt de la ciutat, on va ser del 57,1%. De fet, va ser el segon districte amb una participació més alta, només per sota de Sarrià-Sant Gervasi.

Els barris: dues victòries de JxCat i una del PSC

Pel que fa als barris del districte, JxCat va obtenir la victòria en dos (les Corts i Pedralbes) i el PSC en un (la Maternitat i Sant Ramon).

Així doncs, en el cas de JxCat, el millor resultat el va aconseguir a les Corts, on va rebre el 23% dels suports i va quedar per davant del PSC (20,5%) i d’ERC (17,9%). A l’altre barri on va aconseguir guanyar, a Pedralbes, la llista de Laura Borràs ho va fer de forma molt ajustada amb el 18% dels vots, per davant del PSC (17,8%) i de Vox, que en aquesta zona, la que té una renda més alta de tota la ciutat, va firmar un impressionant tercer lloc amb el 17,7% dels suports.

En el cas de la victòria del PSC al barri de la Maternitat i Sant Ramon, aquesta es va produir amb un avantatge de gairebé tres punts percentuals. Els socialistes van obtenir el 22,8% dels vots, mentre que el segon i el tercer lloc van ser per a JxCat (20,1%) i ERC (19%). En aquest cas Vox va ser la quarta força, tot i que lluny dels resultats aconseguits a Pedralbes. A la Maternitat i Sant Ramon, el partit ultra va rebre un 8,3% dels suports, mentre que a les Corts va ser el cinquè, amb Ciutadans per davant, amb el 7,1% dels vots.

Pel que fa a la CUP, un altre dels guanyadors de la nit electoral d’aquest 14 de febrer, el seu millor resultat el va obtenir a les Corts (5,3%), mentre que a la Maternitat i Sant Ramon el suport aconseguit va ser del 4,5%. Per últim, a Pedralbes, un barri on els cupaires són irrellevants, els vots que van recollir només van representar l’1,4%.