Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, ha celebrat l’històric acord. Foto: Sílvia Jardí/ACN

El Parlament ha aprovat aquesta tarda la llei que ha de permetre la regulació dels lloguers a Catalunya. Es tracta, sens dubte, d’una votació històrica que arriba després d’una llarga mobilització ciutadana que han encapçalat moviments com el de la PAH o el Sindicat de Llogaters.

L’aprovació de la llei ha estat possible gràcies als vots favorables d’ERC, JxCAT, els comuns i la CUP, tot i que cal remarcar que els diputats del PDeCAT i de Demòcrates hi han votat en contra. La incertesa sobre el vot de JxCAT s’havia resolt unes hores abans de la votació, quan s’ha arribat a un acord ‘in extremis’ entre totes aquestes formacions i el Sindicat de Llogaters. Finalment, doncs, l’acord exclou els petits propietaris que tinguin uns ingressos inferiors als 2.000 euros mensuals incloent-hi la renda del lloguer i tindrà en compte les despeses dels propietaris en la rehabilitació dels pisos. “És un acord que totes les parts hem considerat raonable i que no havia d’impedir el que creiem que és un pas importantíssim per a aquest país”, ha afirmat Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters.

Després de l’acord, els partits que han votat a favor de tirar endavant la llei han mostrat la seva satisfacció. “Marcarà un abans i un després en polítiques d’habitatge”, han dit des d’ERC. Els comuns, per la seva banda, han parlat d’una “gran notícia per a milers de persones”, mentre que a JxCAT creuen que “servirà per defensar els petits propietaris i els llogaters de debò”. Des de la CUP, per últim, han parlat d’un “acord de mínims” perquè creuen que queda molt camí per recórrer.

Pel que fa als partits que s’han oposat a la votació, cal remarcar la posició del PSC, que ha volgut deixar clar que “aquesta llei no tindrà recorregut perquè la majoria d’articles d’aquesta proposició de llei són inconstitucionals i antiestaturaris”.