Angel Casas

El periodista Àngel Casas ha deixat una gran empremta en la professió. Foto: ACN

L’homenatge que fa pocs mesos van dedicar TV3 i l’Ateneu Barcelonès a Àngel Casas va arribar a temps, aquest cop. Els problemes de salut que arrossegava el periodista, presentador i showman van acabar provocant, dissabte, la seva mort a 76 anys. Aquest migdia, familiars, amics, companys de professió i representants polítics s’han anat acostant al Tanatori de les Corts per acomiadar-lo.

Com tants d’altres, Casas, nascut el 1946 al barri de Sants, va començar la seva trajectòria a Ràdio Joventut, i després va passar per Ràdio Barcelona i Ràdio 4. L’any 1977 va debutar a Televisió Espanyola, on va dirigir un programa propi, Musical Express, entre 1980 i 1983. Ara és moment de recordar, i potser de tornar a veure fins i tot, els seus programes mítics, Àngel Casas Show o Un día es un día, que el van consolidar com a pioner dels talk shows a Catalunya.

Va començar a treballar a TV3 poc després del naixement del canal i va ser allà on es va revelar com a showman en un format que li anava com anell al dit, el talk show. Molts del millors moments de la televisió catalana dels anys 80 evoquen les seves entrevistes a estrelles de Hollywood, o moments picants com els primers striptease que es van emetre a la cadena pública. El programa Àngel Casas Show va rebre els premis Antena de Oro (1984) i Ondas (1986).

Des de llavors va compaginar televisió, també a TVE amb l’espai Un día es un día, i ràdio, a la Cadena SER, fins que a primers del 2000 va exercir com a director de betevé. Va marxar el 2008 i va continuar treballant en projectes municipals, incapaç de jubilar-se definitivament dels mitjans.

Un comunicador mordaç i innovador

Nombroses personalitats s’han fet ressò de la mort d’Angel Casas i han volgut destacar el seu mestratge. També institucions, com el president de la Generalitat, el Col·legi de Periodistes, l’Acadèmia Catalana de la Música, la CCMA o RTVE, que han publicat a les xarxes missatges de record. El president Aragonès l’ha evocat com un “comunicador mordaç i innovador, mestre de periodistes”.

Grup Enciclopèdia Catalana, Òmnium Cultural, Jaume Collboni, Xavier Trias o els periodistes Xavier Grasset i Sílvia Cóppulo també han volgut exterioritzar el seu dolor i respecte pel periodista. Tot apel·lant a l’eterna sornegueria de Casas, Còppulo s’ha atrevit a fer una advertència: “Per poc que es despistin allà dalt, els faràs un show”.