“L’alcalde ha dit que no farà res sense el consens del petit comerç”

Vicenç Gasca /és el president de la Fundació Barcelona Comerç

L’alcalde Trias ha afirmat que apostaria per una tímida liberalització horària els diumenges i en zones turístiques. Què n’opina la Fundació?

L’alcalde ha dit que no farà res sense el consens del sector i aquesta és la mateixa postura que ha mantingut sempre. Fins que no quedi clar el marc legislatiu en el què ens movem no es podrà prendre cap determinació.

Per defensar el model català heu fet arribar un document al Parlament…

És un manifest de bones intencions. Volem preservar el model català i regularitzar-nos per les lleis del nostre Parlament, no per les que tinguin a Madrid. El model català és un model d’èxit i un referent per a altres ciutats.

El Pla de Suport al Comerç, fins a quin punt ajudarà a parar la crisi que pateix el sector?

El comerç paga les conseqüències de la situació econòmica que està vivint el país. Creiem que aquest pla estratègic ajudarà a ressituar-nos en el moment en què estem ara. S’ha de tornar a un consum responsable i el comerç de proximitat és una peça clau.

Amb tantes promocions i ofertes al llarg de l’any, han perdut sentit les rebaixes?

No és el mateix que tinguis alguns productes en promoció com a reclam a que tots els articles estiguin rebaixats. A les rebaixes els comerciants posem tot el que tenim a les nostres botigues a preus especials i això pel consumidor és molt més atractiu que promocions en només alguns productes.

Aquest any es cuidaran més els accessos i la part exterior de la pista de gel?

Els problemes els vam tenir més el primer any, l’any passat ja va sortir molt millor. La superfície va ser molt més gran i no hi va haver les cues que hi havia a la primera edició. Cada any aprenem alguna cosa i esperem que aquest tercer any sigui millor. A més incorporarem novetats.

Està assegurada la continuïtat de les passarel·les…

Sí, sempre que hi hagi la voluntat dels eixos. En aquest moment més de la meitat dels eixos de Barcelona volen seguir fent les passarel·les de moda i l’Ajuntament els dóna el recolzament.

Assegureu que les vendes s’han estabilitzat durant el primer trimestre de 2013. Es veu la llum al final del túnel?

A l’Indicador de Comerç de Barcelona vam observar que la baixada de vendes era més suau. Properament començarem l’estudi del segon trimestre però puc avançar que ha sigut més dificultós perquè les temperatures, que no han estat les habituals per aquests mesos de l’any, ha perjudicat a diferents sectors.

Malgrat aquesta desacceleració de la caiguda de les vendes, el 2013 serà el pitjor any de la crisi?

Cada vegada es desaccelera però baixa, i baixa sobre el que ja havia baixat. Estem patint molt i tenim l’esperança, més que la confiança, de que això arribi a estabilitzar-se perquè nosaltres ja hem fet molts sacrificis.

Hi ha un càlcul de quantes botigues han tancat a Barcelona en els darrers anys?

No. En aquest sentit, demanem que l’Impost Sobre Activitats Econòmiques (IAE) es torni a posar en vigor, no amb finalitat recaptatòria, sinó perquè sigui una espècie de cens.

Darrerament s’han inaugurat diversos mercats remodelats. Quina valoració en fa?

Els mercats municipals són els pals de paller de la multicentralitat de Barcelona per això trobem bé tota la inversió que s’està fent. Ajuda a reactivar l’activitat econòmica i el comerç a les diferents zones de la ciutat.

Els problemes d’execussió amb els Encants, però, ha posat sobre la taula el dubte de si cal fer obres tant faraòniques…

Moltes d’aquestes obres es van començar a fer abans de la crisi. Barcelona té el boom turístic, a part de pel clima, per les seves obres. Si mirem al futur, crec que s’han de fer obres emblemàtiques i dignes. Això sí, penso que el disseny no ha d’estar renyit amb que no siguin més cares del que han de ser i que donin una funcionalitat.

Trias ha anunciat que presentarà candidatura pels Jocs Olímpics d’hivern de 2022. És una forta promoció de la gran botiga que és Barcelona…

La Fundació Barcelona Comerç recolza la candidatura perquè està totalment a favor d’aquestes experiències que poden portar riquesa a la ciutat, com va passar al 1992.

Barcelona és una festa constant amb les diverses activitats de promoció dels eixos. Aquest model és únic al món?

Si, és un model envejat per moltes altres ciutats. Demanem que continuï la sensibilitat de l’Ajuntament per recolzar-nos en totes les activitats de dinamització.

El consistori també persegueix la venda ambulant i il·legal que tant us afecta…

En aquest punt sí que exigim a l’administració que lluiti contra aquesta pràctica. Reconeixem l’esforç de la Guàrdia Urbana però voldríem que aquesta pressió anés tant als que estan al carrer com als que no.

El president dels comerciants barcelonins destaca la crua situació que pateix el sector però manté l’esperança que la crisi comenci a estabilitzar-se.
Gasca agraeix la dedicació dels eixos comercials i el suport de l’administració.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram