Després d’anys d’espera, l’Ajuntament ha desencallat l’expropiació de l’antiga fàbrica d’Amadeu Carné. Aquesta fàbrica va obrir les seves portes l’any 1910 i de seguida es va conèixer com a Ca n’Amadeu. Va ser al seu voltant, després, que s’hi van començar a construir passatges de cases baixes, que van originar el barri de Sant Ramon. L’any 1936 va ser adquirida per Tapias i Pujol. Finalment, el 1983 va tancar les seves portes.

Ara s’ha arribat a un principi d’acord amb la propietat que provoca la retirada d’una demanda existent, que suposava la possible afectació dels habitatges contigus i permet l’inici de l’expropiació. Així doncs, la proposta de modificació del Pla General Metropolità permetrà remodelar la zona i assolir una major qualitat urbana i ambiental de l’espai.

El procés d’expropiació i remodelació es farà en dues fases: la primera té com a objectiu transformar un dels edificis de l’antic recinte en una escola bressol i convertir part del terreny en una zona verda de 12.000 metres quadrats. La segona fase consistirà en la construcció de nous equipaments en un espai de 4.000 metres quadrats. La definició dels futurs usos d’aquest espai es farà de manera participativa dins del marc del Pla d’Equipaments del districte de les Corts.

Entre les actuacions que es portaran a terme fruit de la transformació urbanística hi ha l’ordenació de l’edificació mantenint 74 dels 78 habitatges que hi ha actualment . També es preveu la construcció d’un edifici destinat al reallotjament dels quatre habitatges afectats per l’expropiació de sòl per tal de fer-hi la zona verda.

D’altra banda, hi ha prevista l’ordenació d’un nou espai lliure a l’interior de l’illa que permetrà una obertura de l’espai per a vianants. També es treballarà en la delimitació dels sòls previstos per a la transformació en nous equipaments en un dels barris amb més mancances del districte.

EDIFICIS AMB VALOR
La transformació de l’antiga fàbrica d’Amadeu Carné s’afegeix a la recuperació del patrimoni industrial que en els últims anys està portant a terme el Districte.

Exemples d’això són les Cristalleries Planell, que antigament era una fàbrica de producció de vidre artístic i ara és un equipament que acull un centre de formació d’adults, la seu del consorci de normalització lingüística i el primer Espai d’Entitats del districte. Va començar a funcionar el 1913, ho va fer fins al 1957 i va arribar a ser una de les fàbriques més importants d’Europa del seu ram. L’edifici està situat al carrer Anglesola.

D’altra banda, l’antiga fàbrica de cintes de Benet i Campabadal ha estat reconvertida en la biblioteca Montserrat Abelló, inaugurada recentment. La fàbrica va funcionar fins a la dècada dels 80 del segle passat en aquest emplaçament. L’edifici és representatiu de l’herència del racionalisme industrial que hi ha a les Corts per la seva nau principal de planta única.

 

Últim testimoni

L’antiga fàbrica d’Amadeu Carné és l’últim testimoni del patrimoni industrial de les Corts. La fàbrica Tapias i Pujol va ser la darrera en ocupar el solar de l’illa delimitada pels carrers de Danubi, Pintor Tapiro, Cardenal Reig i Travessera de les Corts, al barri de la Maternitat i Sant Ramon.

Abans, però, les instal·lacions havien estat propietat d’Amadeu Carné, on hi havia erigit una de les principals productores barcelonines de maquinària i instal·lacions per a fàbriques de teixits. El 1936, les naus es van traslladar a l’empresa Tapias i Pujol, dedicada als teixits i aprests de llana i de cotó, tapisseries, cortines, cortinetes i llençols.

Aquesta fàbrica, que acollia tot el procés tèxtil, des de la filatura a la impressió de teixits, va ser una de les últimes fàbriques de la història industrial de les Corts.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram