La cruïlla entre la Gran Via de Carles III i la Travessera de les Corts s’ha convertit en la primera cruïlla smart (intel·ligent) de la ciutat després que s’hagi instal·lat un sistema de sensors que permet regular automàticament els fluxos de vianants i cotxes per prioritzar els moviments en funció de la demanda.

Els sensors estan col·locats als carrils de cadascuna de les calçades que conflueixen a la cruïlla, detecten els cotxes que hi passen per sobre per tal de conèixer al moment el nombre de cotxes que hi circulen i posteriorment el sistema tria de forma automàtica una de les vuit combinacions que els semàfors contemplen. Al mateix moment s’envien al Servei de Mobilitat, que supervisa totes les operacions. El sistema proporciona una millora de seguretat viària, ja que es redueixen els temps d’espera en vermell per a vianants i vehicles.

El director de Serveis de Mobilitat de l’Ajuntament, Adrià Gomila, ha explicat que els temps semafòrics “es poden ajustar a les condicions del dia de la setmana o a l’hora”.

PUNT CONFLICTIU

Aquesta cruïlla ha estat triada per ser la primera cruïlla intel·ligent perquè inclou una gran quantitat de moviments de trànsit tant de persones com de vehicles. Compta amb 7 passos de vianants i 16 grups semafòrics per fer la coordinació de tots els moviments (vuit de vianants i vuit de vehicles). Gomila ha afegit que aquesta cruïlla “té molta variabilitat, ja que és a la sortida del túnel, té el camp del Barça a prop i l’intercanvi de les línies d’autobusos”. Després d’uns mesos de funcionament el consistori analitzarà el seu rendiment i estudiarà si aplica el mateix sistema en altres cruïlles de la ciutat, tot i que el director de Serveis de Mobilitat ja ha deixat clar que el consistori comença per “una cruïlla especialment complexa” perquè sigui “la primera de moltes”. Els treballs d’instal·lació dels elements smart han costat 59.000 euros.