La PAH ha protestat recentment davant la delegació del govern espanyol. Foto: Jordi Bataller / ACN

130 desallotjaments a Barcelona en només una setmana. Aquesta és la primera xifra impactant que va deixar la represa dels desnonaments del mes de setembre després de l’aturada provocada pel coronavirus, segons va denunciar el portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a la ciutat, Santi Mas de Xaxàs, en declaracions a l’ACN. “Abans de la pandèmia, hi havia uns cinquanta desnonaments a la setmana”, va afegir Mas de Xaxàs, que va alertar que acaba de començar “una tardor dantesca”.

Davant d’aquesta situació, membres de la PAH es van concentrar a les portes de la delegació del govern espanyol a Barcelona el passat dia 21 per demanar “mesures reals que aturin tots els desnonaments”, en paraules del seu portaveu. “Sí que es pot, però no volen”, deien les pancartes dels manifestants, que reclamaven suspendre els desallotjaments fins a finals de 2021.

Sindicat de Llogateres: “La responsabilitat és de l’Estat, ha d’aturar ja aquesta sagnia”

Precisament, l’endemà va entrar en vigor la llei de regulació del preu dels lloguers aprovada al Parlament de Catalunya el 9 de setembre, una victòria del moviment social encapçalat pel Sindicat de Llogateres. La nova llei, que ja s’aplica a Barcelona i 59 ciutats catalanes més, impedeix que els nous contractes superin l’índex de referència de preus de lloguer fixat per la Generalitat. En la mateixa línia, si el llogater està pagant un preu superior a l’índex, podrà exigir una rebaixa i, en cas que estigui pagant un preu inferior a l’índex, el propietari no podrà apujar-lo.

Si bé la regulació dels lloguers ha estat celebrada com una gran fita, els defensors del dret a l’habitatge són conscients que el problema encara està damunt la taula. “Amb o sense regulació de lloguers, els fons voltors continuen trepitjant drets”, deia el compte de Twitter del Sindicat de Llogateres fa uns dies, mentre denunciaven el desnonament de dues dones amb dues criatures, veïnes de la ciutat. “La responsabilitat és de l’Estat, que ha d’aturar ja aquesta sagnia”, concloïa el missatge.

La unitat antidesnonaments del consistori n’evita “el 90%”

Enmig de l’onada de desallotjaments que afecta la ciutat, l’Ajuntament ha reivindicat la seva unitat antidesnonaments, creada fa més de quatre anys. Segons la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, el consistori va aconseguir “que s’evitessin el 90% dels desnonaments” previstos entre el 14 i el 20 de setembre, “dades equiparables a una setmana normal”, tal com va recollir l’ACN. “Dels 82 desnonaments previstos, se n’han executat 10”, va concretar Martín, amb unes dades que no es corresponen amb les que assenyalen entitats com la PAH.

Però Ajuntament i moviments socials sí que coincideixen a reclamar al govern de Pedro Sánchez més protecció davant els desnonaments. “És inacceptable que en plena pandèmia grans propietaris tornin a desnonar famílies vulnerables”, deia l’alcaldessa Ada Colau el dia 25. En aquest sentit, instava a emparar totes les persones vulnerables, també les que ja ho eren abans de la pandèmia, i no només les que han quedat en situació precària arran de la Covid-19.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram