El govern espanyol posarà en marxa a partir del proper 1 de gener del 2013 un nova normativa que permetrà obrir qualsevol dia de l’any als comerços de fins a 300 metres quadrats. A més, la futura reforma ampliarà de 8 a 10 els diumenges i festius mínims en els quals poden obrir els establiments.

Fins ara la llei permetia als comerços de fins a 150 metres quadrats tenir llibertat absoluta per obrir qualsevol dia de l’any. Amb la nova normativa anunciada pel Secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, en una reunió mantinguda amb representants de les autonomies, aquest marge s’amplia a tots aquells establiments de menys de 300 metres quadrats. El govern central vol així exportar a totes les autonomies el model de la comunitat de Madrid, que té uns horaris molt més liberalitzats que els catalans.

La llei en la que treballa el PP, però, envaeix les competències de la Generalitat en aquesta matèria ja que fins ara, la llei permetia la liberalització absoluta per als comerços de fins a 300 metres quadrats però donava la possibilitat a cada autonomia de reduir-ho fins a 150. El Director General de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens, ha explicat que “fins ara a Catalunya només podien obrir les botigues d’alimentació de menys de 150 metres quadrats”.

Recasens s’ha mostrat molt crític amb aquesta reforma que considera que tindrà un “impacte extraordinari” per les petites i mitjanes empreses catalanes i que “canviarà la fisonomia comercial” de moltes zones.

MANIFEST CONJUNT

L’Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va signar fa uns dies, amb els principals representants del comerç barceloní (entre els que es troba la Fundació Barcelona Comerç), un manifest conjunt que defensa el model de comerç de proximitat i de barri i que expressa el rebuig a la liberalització dels horaris que pretén impulsar l’Estat. A més, l’Alcalde va criticar al govern central per voler impulsar un nou model comercial a Catalunya, sense respectar les competències catalanes.

EN DEFENSA DEL MODEL CATALÀ

Els comerciants de Les Corts s’han mostrat contraris a la imposició de la nova llei.

Des de l’Eix Sants-Les Corts, el seu president Josep Escofet, explica a Línia Les Corts que la problemàtica principal de la normativa és que “va en contra del petit comerç que representa el 80% del teixit comercial de Barcelona” i assegura que provocarà que els carrers que actualment compten amb la il·luminació, el caliu i la seguretat que ofereixen les botigues “quedin totalment desertitzats”.

El president del Mirall de Pedralbes, Jordi Vazquez, ha defensat que es doni als comerciants la “possibilitat” d’obrir els diumenges a aquells que s’hi vulguin acollir. “La llibertat si és imposada, ja no és llibertat”, assegura Vazquez.

Montserrat Massip, de l’agència de viatges ExodusTravel, a l’Illa Sant Ramon, recolza aquesta visió i va més enllà afirmant que “el sector que ho vegi rentable obrirà i el que no, no canviarà el seu tarannà”.

Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç, ha demanat “fer front comú” perquè “s’està posant en dubte el model comercial català”. A més els representants comercials ha anunciat que “demanarem una reunió amb el President Artur Mas i farem una recollida de signatures”.

LA GENERALITAT NO APLICARÀ ELS NOUS HORARIS

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha avisat que el govern de la Generalitat “no aplicarà” els horaris comercials que està impulsant l’executiu espanyol. “Nosaltres aplicarem la llei catalana, que a més està convalidada pel TC”, ha assegurat Duran. Segons ha denunciat, el govern de Mariano Rajoy “pretén exportar al conjunt de l’Estat el model de la ciutat de Madrid”.

“Nosaltres no el compartim”, ha afirmat rotund en roda de premsa, justificant així que a Catalunya només s’aplicarà la norma de la Generalitat, “amb independència que es contemplin certes ciutats i certs carrers o zones per poder ser declarats turístics i lligar el món del turisme i el món del comerç”.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram