La participació als pressupostos participatius de Barcelona va en augment. Foto: Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona ja ha obert a la ciutadania la votació dels pressupostos participatius. Així, els barcelonins i barcelonines poden escollir entre 237 projectes i propostes de millora repartits entre els 10 districtes de la ciutat.
Podran participar en la votació les persones de 14 anys o més empadronades a la ciutat. Cada ciutadà pot votar els projectes que prefereixi del seu districte de residència, i d’un segon districte de la seva elecció. Per tant, pot seleccionar tants projectes com vulgui (a partir d’un mínim de dos) fins a arribar al màxim de pressupost del districte.
Vota aquí les millores que vols al teu barri
La votació, que estarà activa fins al 17 de maig, es fa a través de la plataforma decidim.barcelona, que és el web on també es poden consultar les propostes finalistes. A banda, s’han habilitat més de 230 punts de votació presencial.
El pressupost
Tant en el districte de residència com en el cas del districte escollit com a segona opció, hi haurà un topall en l’emissió de vots que és el pressupost disponible, situat entre els 2 i els 3,8 milions d’euros en funció del districte.
El consistori calcula que les iniciatives guanyadores suposaran una inversió total de 30 milions d’euros, distribuïts de manera equitativa entre districtes i barris, seguint criteris com la renda, el nombre d’habitants i la superfície.
Els 237 projectes que han arribat a la fase de votació són el resultant de la priorització ciutadana feta entre el 10 i el 19 de març, que viure un rècord de participació. Entre el març i l’abril hi ha hagut reunions de treball amb els impulsors dels projectes prioritzats per concretar-ne els detalls i l’import definitiu.
Queixes de veïns i entitats
Veïns i entitats socials han acusat l’Ajuntament de Barcelona de fer un “bloqueig sistemàtic” de projectes presentats als pressupostos participatius i convertir aquesta eina en “pura façana”. Les organitzacions van presentar la setmana passada una queixa formal a la Sindicatura de Greuges. En un comunicat, asseguraven que només prosperaven aquelles iniciatives que encaixen amb l’estratègia del govern municipal i que qualsevol proposta que plantejava un canvi significatiu a l’espai públic, especialment en matèria de mobilitat sostenible o pacificació d’entorns escolars, era “bloquejada amb excuses tècniques o reduïda fins a perdre el seu sentit original”.
Entre les entitats que van presentar la queixa hi ha Revolta Escolar, Eixample Respira, l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona i diverses associacions de famílies.