El Grec, un dels festivals que ha tirat endavant. Foto: Pau Cortina / ACN

El sector cultural ha patit amb molta força la pandèmica del coronavirus, que durant mesos va provocar la suspensió d’un gran nombre d’esdeveniments. Per tal de mitigar aquesta complicada situació, la Generalitat i l’Ajuntament han ofert diferents ajudes.

Des de la Generalitat s’ha impulsat el pla de rescat del sector cultural, que té un pressupost de 31 milions d’euros. Inclou diferents línies d’ajuda, com un crèdit de l’Institut Català de Finances dotat amb 10 milions d’euros que permet demanar ajudes que van dels 20.000 als 300.000 euros retornables en cinc anys.

En paral·lel, també hi ha hagut partides econòmiques que han fet possible que s’assumís el dèficit dels equipaments causat per la manca d’ingressos pels tancaments. De forma més concreta, s’han donat subvencions a diferents espais importants de la ciutat, com per exemple el cas del MACBA, que ha rebut 500.000 euros per al finançament de les despeses de funcionament d’aquest any 2020.

D’altra banda, des de la Generalitat, en paraules de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, s’ha elogiat el sector per haver estat exemplar a l’hora d’organitzar la represa dels esdeveniments.

BONUS CULTURALS
Per la seva banda, l’Ajuntament destina dos milions d’euros a impulsar el projecte Bonus Cultura per incentivar el consum cultural. Es posen en circulació 200.000 abonaments –50.000 van començar a circular el 13 juliol i 150.000 ho faran al setembre– per bonificar la despesa en cinema, espectacles de música i arts escèniques i llibres. L’usuari del Bonus Cultura, que té un valor de 40 euros, pagarà 30 euros (més 1 euro de despeses de gestió) i l’Ajuntament n’afegirà 10. L’abonament es pot comprar al web de Bonus Cultura i l’usuari obté un codi QR que bescanviarà al moment de l’espectacle. La iniciativa també és per a la gent que no sigui de Barcelona.

Els dos milions d’euros provenen del fons extraordinari de recuperació de l’economia que ha creat el consistori.