Pancarta de suport a les víctimes a l’exterior dels jutjats. Foto: Twitter (@ToniPeraba)

“Em sentia emparat”. Aquesta és la contundent afirmació que ahir va pronunciar Joaquim Benítez, el pederasta confés dels Maristes de Sants-Les Corts, durant la celebració de la segona jornada del judici en el qual se l’acusa de quatre delictes d’abusos d’alumnes quan eren menors de 14 anys.

Durant la declaració d’ahir, l’exprofessor dels Maristes va afirmar que “no tenia por a ser descobert”. Al llarg de la seva declaració, Benítez va admetre haver abusat de dues de les quatre víctimes enganyant-les perquè anessin al seu despatx per fer-los un massatge. Sobre aquests abusos –s’hi va referir com a “impulsos”–, l’exprofessor va explicar que l’escola va tenir coneixement d’un cas l’any 1986 –no forma part del judici– per les queixes de la família, però que “no va passar res”. Pel que fa a aquesta situació concreta, el pederasta confés va entrar en detalls: “El director em va dir que era important que no ho tornés a repetir, que era ‘una actitud lletja’. Em va dir que ho haurien de posar en mans de la provincial de Maristes i prendrien la decisió convenient”. Benítez no va ser acomiadat i va continuar exercint de professor. Més endavant tindrien lloc els fets que ara es jutgen i fins al 2011 va continuar donant classes, fins que va marxar voluntàriament.

ELS ALTRES DOS CASOS
Sobre els altres dos casos, Benítez no va admetre els abusos. De fet, va dir que no recordava una de les víctimes que l’acusa. De l’altre cas va dir que l’alumne havia consentit fer-se una sessió de fotos i va negar haver-li fet cap penetració anal. En el cas dels abusos que sí que havia confessat va explicar haver fet tocaments als genitals i una fel·lació a una de les víctimes.

MARISTES: “ÉS DIFAMACIÓ”
Després de la celebració de la segona sessió del judici, la Fundació Champagnat, que gestiona les escoles Maristes, va acusar Benítez de “difamació” contra la institució. “Cap director ni cap responsable del col·legi Maristes Sants-Les Corts ni de la Institució Marista va rebre cap queixa sobre conductes impròpies relacionades amb Joaquim Benítez”, va explicar la Fundació Champagnat a través d’un comunicat. Dilluns, però, dos Mossos d’Esquadra que van investigar els abusos van declarar que el centre es va resistir a facilitar-los informació sobre l’acusat.

Manuel Barbero: “Joaquim, fes el que em vas prometre”

Just abans que ahir Joaquim Benítez entrés a l’Audiència Provincial es va produir un cara a cara entre ell mateix i Manuel Barbero, el pare d’una de les víctimes i responsable d’haver destapat el cas.

Des d’una certa distància, Benítez i Barbero van mantenir una breu conversa després que el segon li cridés “Joaquim!”. El responsable d’haver destapat el cas va rebutjar l’intent de donar-li la mà de l’exprofessor i li va dir el següent: “Recorda que em vas prometre que diries tota la veritat sobre el paper dels Maristes”. Benítez de seguida li va respondre: “Ho faré”.

Després de les declaracions de Benítez sobre el presumpte encobriment dels Maristes, Barbero va demanar a la Generalitat que obri una investigació a la institució. “No va ser la primera vegada que a Joaquín Benítez se’l va enxampar. Malgrat que ell ara no ho admet, sí que ho ha admès en altres mitjans. Demà mateix la Generalitat hauria de reunir el Govern i obrir un expedient sancionador als Maristes per tot el que hem sentit a la sala”.