La fundació propietària dels Maristes no serà acusació particular. Foto: Línia

El pederasta confés dels Maristes, Joaquín Benítez, declararà demà com a investigat per quatre de les 18 denúncies que s’han interposat contra ell per abusos i agressions sexuals. Una d’elles va ser retirada i les 13 restants, tal com ja havia anunciat la fiscalia, han estat arxivades per haver prescrit.

El jutge del cas, Miguel Ángel Tabares, considera que l’exprofessor d’Educació Física podria haver comès dos delictes d’agressió sexual i dos d’abusos deshonestos. És per aquest motiu que Benítez haurà de declarar demà després que el jutge posés en marxa el sumari contra ell fa pocs dies. Al mateix temps, el magistrat ha rebutjat la petició de l’acusació particular que demanava que les 13 presumptes víctimes dels casos que ja han prescrit declaressin igualment abans d’arxivar les causes.

D’altra banda, el jutge també ha rebutjat la petició de la Fundació Champagnat, propietària dels centres Maristes, de personar-se en la causa com a acusació particular, ja que podria ser responsable civil. Qui sí que podrà exercir d’acusació popular és l’Ajuntament.

Les denúncies que es continuaran investigant són les que presumptament van ocórrer entre el 2005 i el 2010. Els quatre denunciants són exalumnes de Benítez i una de les denúncies va ser la que va destapar el cas dels abusos.

Després d’aquesta decisió del jutge, una portaveu de la Fundació Champagnat ha afirmat a Línia Les Corts que “ara cal deixar treballar la justícia i la voluntat de la Fundació és col·laborar amb el que faci falta”. La mateixa portaveu ha volgut recordar que, tot i que no podran ser acusació, els Maristes “han sol·licitat que aquest tipus de delictes no prescriguin. Al mateix temps, afegeix que des dels Maristes “s’ha creat un equip d’atenció a les víctimes per ajudar-les en tot el que faci falta”.