Una imatge virtual del monument. Foto: Districte

Després d’uns mesos de retard aquest dissabte s’inaugurarà el memorial de l’antiga presó de dones de les Corts, que està situat a la cantonada dels carrers Joan Güell i Europa. L’acte arrencarà a la una del migdia.

A la jornada hi participaran la Taula de Dones de les Corts i La Caldera de les Corts. El monument és un espai de memòria creat després de la reivindicació ciutadana que va liderar la Plataforma pel futur monument de la Presó de Dones de les Corts a partir del 2013. Té una base feta de paviment de basalt sobre la qual hi ha sis grans pedres d’escullera que mostren les diferents procedències de les dones que van ser empresonades a les Corts. En el monument també hi ha cinc tòtems d’acer inoxidable que mostren amb imatges de la presó de fons, dues grans paraules de color lila: dones i presó.

ENTRE 1939 I 1955
La Presó de Dones de les Corts va ser, entre 1939 i 1955, un espai de repressió i empresonament de dones, moltes d’elles per motius polítics. Onze preses van ser afusellades al Camp de la Bota en aquesta etapa. L’any 1955, la presó va tancar després que les carcelleres de l’orde religiós que gestionava la institució aconseguissin permutar la finca. La zona es va transformar ràpidament i no va quedar cap vestigi de la presó.