Les expectatives posades als primers dies de rebaixes no s’han complert, almenys fins ara. Tot i que les previsions eren que durant la primera setmana s’assolís el 60% de les vendes totals de les rebaixes, sembla que la realitat ha estat una altra.
El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, explica a BTV que no s’estan fent realitat les expectatives. En declaracions a aquesta televisió, Fraile reconeix que “ens situarem més aviat al 3% perquè encara tenim famílies amb una situació complicada”, en referència als pronòstics d’una pujada de les vendes a les rebaixes d’entre el 3 i el 5% respecte al 2012.
La campanya d’enguany està envoltada de polèmica degut a la decisió d’algunes grans marques d’avançar els descomptes dies abans de l’endemà de Reis, data en què solen començar. Aquests establiments van saltar-se la normativa catalana, que estableix l’inici de les rebaixes al dia 7, un decret que està suspès pel Tribunal Constitucional.

SENSACIÓ AGREDOLÇA
El volum de vendes de les rebaixes registrat fins ara –poc satisfactori– contrasta amb l’optimisme que va deixar la campanya de Nadal entre els comerciants, en la qual les vendes van augmentar entre un 3 i un 5% respecte a l’any passat, segons va informar la patronal Pimec en un comunicat. El president d’aquesta organització, Alejandro Goñi, va reconèixer que “l’última campanya nadalenca va ser tan dolenta que era difícil anar a pitjor” i va assegurar que els comerciants catalans són optimistes de cara a aquest 2014.
Malgrat els modestos resultats comercials del 2013, l’activitat comercial es va animar durant la tardor i va millorar durant el Nadal. En declaracions al diari Ara, Emiliano Maroto, secretari general adjunt de la Confederació de Comerç de Catalunya, també va fer balanç “molt positiu” de les vendes nadalenques, sobretot durant la darrera setmana de festes. Una tendència que s’esperava que continués durant les rebaixes però que de moment es fa esperar.

Massa d’hora per fer  un balanç general

Un cop superats els primers dies de la campanya de rebaixes, el petit comerç barceloní en fa un primer balanç. “De moment s’estan mantenint com les de l’any passat”, afirma a Línia Les Corts Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç.
Tot i això, aquesta setmana acabarà de determinar si les rebaixes “estan anant millor o pitjor que les passades”, assegura Gasca. En aquesta línia es mostra el president de l’Eix Sants-Les Corts, Josep Escofet. En declaracions a aquest periòdic, Escofet afirma que “el començament de les rebaixes ha estat correcte, fins i tot un pèl superior a l’any passat, però encara no es pot dir res fins que no hagin passat més dies”.
Escofet assenyala que prop del 30% de les botigues de l’eix van obrir diumenge passat, un dia “amb afluència de gent, però una mica just pel que fa a les vendes”. El president de l’eix vol recordar, a més, que les rebaixes “serveixen per treure estocs de qualitat i no per fer una línia nova de productes”, com fan algunes grans marques. En aquest sentit, afirma que “això és confondre la gent”.