Imatge actual del Centre Cívic Les Corts. Foto: Google Maps

El darrer plenari del districte, celebrat la setmana passada, va aprovar el canvi de nom del Centre Cívic Les Corts, que a partir d’ara es passa a dir Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts, en homenatge a aquesta militant comunista nascuda l’any 1917 a Brihuega, a la província de Guadalajara, i que va morir el 2007 a Barcelona.

La proposta ha estat aprovada per tots els grups amb l’excepció del PP després que el conseller portaveu d’ICV-EUiA, Albert Pérez, la presentés en la última reunió del grup de treball sobre memòria de la presó de dones de les Corts per tal de fer “un reconeixement, a través de la figura de Cuevas, a totes les dones que van patir la repressió durant el franquisme per la seva lluita per la llibertat”, segons va afirmar el mateix Pérez. Pérez afegeix que aquesta decisió suposa “trencar també un un bocí més del mur de silenci que la dictadura va construir al voltant d’aquestes dones, víctimes del triple estigma de ser roges, preses i dones. Que el seu record, i especialment el de les onze que van ser afusellades al Camp de la Bota, no s’esborri mai”.

MILITÀNCIA POLÍTICA
Tomasa Cuevas, militant de la Joventut Comunista i del PCE, va arribar a Barcelona després de ser desterrada un cop complerta una pena de cinc anys de presó entre el 1939 i el 1944. A l’arribar a la capital catalana es va incorporar al PSUC, però el 1945 va ser detinguda, torturada i condemnada a ingressar a la presó de dones de les Corts, on hi va estar tancada un any. Al sortir-ne va continuar formant part de la lluita clandestina i es va exiliar a França l’any 1961.

A partir de l’any 1947 va començar una llarga sèrie d’entrevistes a antigues companyes de presó, que va donar lloc a la trilogia publicada Cárcel de Mujeres -dos volums- i Mujeres de la Resistencia, una obra referent per a l’estudi de la repressió femenina durant el franquisme. L’any 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi.