El Mercat de Les Corts participa en la campanya Per mantenir ­l’equilibri, menjo de mercat! que es duu a terme també a la resta dels mercats de la ciutat.

Es tracta d’una activitat educativa que s’adreça tant a alummnes d’Educació Primària com Secundària i que convida a joves i docents a acostar-se al mercat i descobrir la seva forma peculiar de comerç, tan arrelada a la cultura mediterrània.

La finalitat del programa, impulsat per l’Institut Municipal de Mercats (IMMB) i l’Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona, és transmetre el valor del mercat com a espai i servei de qualitat i salut, de proximitat i de relació social.

Es tracta d’una activitat divertida que apropa els infants i adolescents al menjar de qualitat, que els forma amb un taller lúdic en l’alimentació saludable que es duu a terme als mercats de la ciutat. Aquesta activitat té també l’avantatge que es pot realitzar a l’equipament que hi hagi més a prop de l’escola o esplai que ho organitzi.

La proposta s’estructura en tres moments. Per començar hi ha un primer moment de treball inicial i planificació a l’aula. Seguidament, es desenvolupa l’acte central del programa que és una experiència directa en el si del mercat més proper al centre educatiu o esplai. Finalment, hi ha una tercera fase de síntesi que possibilita compartir l’experiència a través de l’espai de comunicació en línia del seu web: menjodemercat.cat.

TALLERS DE PRIMÀRIA

Els primers cursos (1r, 2n i 3r) podran conèixer els tipus d’establiments que poden trobar al mercat i les característiques dels productes que s’hi venen: productes frescos, variats i de qualitat. Els nois i noies tindran l’oportunitat de viure una experiència sensorial carregada d’aromes, colors i textures diverses a través del taller Investiguem la llista de la compra.

Per als més grans (4t, 5è i 6è) la proposta se centra en el mercat com un establiment especialitzat en productes alimentaris frescos i de qualitat on predomina un model comercial de proximitat que atén el consumidor de manera personalitzada i, si cal, l’orienta o li fa suggeriments.En aquest cas, els alumnes hauran de preparar un berenar o un esmorzar saludable a partir de les informacions que recullin durant la visita i els consells que els donin els comerciants.

TALLERS D’ESO

Pel que fa als alumnes d’ESO el programa es planteja com una activitat de recerca, de col·laboració i de reflexió que pren el mercat com a objecte d’estudi.

Els alumnes del primer cicle centraran la seva recerca en aspectes relacionats amb el model comercial del mercat i la dieta saludable. Amb la informació obtinguda hauran d’elaborar un reportatge on exposaran les seves conclusions.

Finalment, els alumnes del segon cicle d’ESO, que també hauran de confeccionar un reportatge, treballaran els principals valors que es troben al mercat com a opció de consum. En aquest sentit coneixeran que als mercats hi ha productes variats, frescos i de temporada; dieta saludable i cultura alimentària, consum sostenible i ecològic i activació econòmica del territori; i comerç de proximitat, tracte personalitzat i activació social de l’entorn més proper.