Per què són importants les eleccions del 25 de novembre?

L’èxit de la manifestació del passat 11 de setembre demostra que una majoria del poble de Catalunya aposta per emprendre un nou camí. Hi ha una voluntat majoritària a favor de poder decidir el nostre futur, i a favor de poder disposar d’un Estat propi, per viure millor. La imatge i el clam que va deixar la manifestació va ser molt clar, molt rotund. Però en democràcia, l’aval definitiu es produeix a les urnes, i per això és necessari que aquesta voluntat s’expressi de manera molt clara a les eleccions del dia 25 de novembre.

En què consisteix aquest nou camí?

Després de més de 30 anys, hi ha una consciència molt àmplia al nostre país que l’encaix de Catalunya dins de l’Estat espanyol no és possible. Després del cop de porta sonor de l’Estat espanyol, primer amb una sentència humiliant contra l’Estatut que havia votat el poble de Catalunya, i ara aquest setembre, rebutjant de ple la proposta de pacte fiscal que feia el Parlament de Catalunya, només teníem dues opcions. Resignar-nos a ser dèbils i residuals o iniciar un nou camí. I això és el que hem escollit, això és el que hi ha en joc el 25 de novembre. Ha arribat el moment que el poble de Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir, i en aquest sentit, el meu compromís és que la propera legislatura es pugui celebrar una consulta per decidir el futur. En tres dècades, ha quedat palès que l’Estat espanyol ha renunciat a ser el nostre Estat, i per tant, el futur que passa per dotar-nos d’un Estat propi en el marc de la Unió Europea.

L’Estat espanyol no sembla disposat a acceptar una consulta ni el projecte d’Estat propi…

La resposta que hem vist fins ara per part de l’Estat espanyol és molt decebedora, ja que només es dediquen a generar por, desqualificar, amenaçar. Ni una proposta. S’omplen la boca amb la Constitució, però obvien que la interpretació de les lleis està al servei de la democràcia i no pas a l’inrevés. Així, la pregunta clau que hem de fer a l’Estat espanyol és si respectarà o no la veu que expressi el poble de Catalunya. Igualment, també vull deixar molt clar que no caurem en l’estratègia de la provocació ni de la confrontació, i tampoc permetrem de cap manera que s’intenti dividir el país en funció del seu lloc d’origen o de la seva llengua materna. La força d’aquest procés és que el farem amb una majoria social molt important al darrere. I el farem amb democràcia, serenitat i transparència.

És viable un Estat propi?

Poder disposar d’un Estat propi no és un objectiu en si mateix, sinó que és l’instrument que ens ha de permetre viure millor als 7,5 milions de catalans, i viure d’acord amb les nostres pròpies possibilitats. No podem continuar com fins ara, amb un Estat espanyol que ens ofega econòmicament, que es nega a acabar amb el dèficit fiscal que patim, que no inverteix en les infraestructures que necessitem, que no ens paga els deutes i que és deslleial. Catalunya seria perfectament viable com a Estat, ja que disposem de potencial econòmic suficient. De fet, els diferents indicadors, com ara població, nivell de riquesa o grau d’obertura, demostren que Catalunya no només seria un Estat viable sinó que, a més a més, se situaria en la part alta de la graella del rànquing dels 27 països de la Unió Europea. Amb l’instrument d’un Estat tindríem el poder polític per prendre les nostres pròpies decisions i controlaríem tots els nostres recursos. I això voldria dir més eines per superar la crisi, afavorir el creixement econòmic, generar llocs de treball i més eines per garantir el nostre estat del benestar i la cohesió social.

Vostè ha demanat una majoria excepcional

El repte col·lectiu que ens plantegem és de molta envergadura. De fet, és el repte més important en 300 anys. Per això explico que davant de situacions excepcionals, calen decisions excepcionals. Quan vaig convocar les eleccions, vaig expressar que oferia el meu compromís i la meva dedicació per liderar aquest procés, al costat del poble de Catalunya. I també vaig explicar que al final d’aquest camí, jo faria una passa enrere i no em tornaria a presentar, per deixar clar que no hi ha un interès partidista al darrere. Però al mateix temps, crec que de les eleccions n’ha de sortir un missatge molt clar i un lideratge fort. Segons indiquen les enquestes, al nou Parlament hi haurà una majoria sobiranista molt àmplia, però a hores d’ara encara no està definit quina majoria obtindrà Convergència i Unió. Però això demano aquesta majoria excepcional, aquesta força política necessària, per poder empènyer aquest procés, i perquè a Madrid i també a nivell internacional, quedi clar que aquest camí cap a l’Estat propi és seriós i no té marxa enrere. En definitiva, reclamo un suport transversal i excepcional, que sobrepassi la legítima confrontació partidista.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram