L’Escola Thau està d’aniversari. Fa 50 anys naixia el centre que acabaria esdevenint un referent educatiu i cultural del país. I per celebrar-ho, l’escola va reunir aquest passat diumenge més de 650 antics alumnes, professors i personalitats en una gran festa.
L’Escola Thau “va començar sent petita”, com recorda Jordi Cots, el primer director del centre, “però avui forma part de la història de la pedagogia catalana”. I és que el seu model pedagògic ha estat un referent educatiu, però l’escola també ha esdevingut una entitat clau en l’evolució de la cultura catalana fruit de l’aposta per les humanitats i el coneixement. De fet, actrius com Aina Clotet o Anna Sahun, cantants com David Carabén (Mishima), el director de teatre Oriol Broggi o els periodistes Helena García Melero i Bernat Solé han sortit de l’Escola Thau.
Una escola que es va posar en marxa en un moment en el qual no es podia fer educació en català, donant resposta a la societat d’aquell moment, i amb l’objectiu de preservar la cultura, la llengua i les tradicions. Com afirma l’actual directora del centre, Glòria Serrano, “tot i la dificultat que suposava ensenyar en llengua catalana durant els anys del Franquisme, l’Escola Thau sempre va mantenir la seva essència i va defensar una educació en català, sense diferències entre nens i nenes, i que fomentava la celebració d’actes tradicionals de casa nostra”.
A l’acte, en el qual es va fer un repàs de la història del centre i es va recordar la figura del seu fundador, l’escriptor i pedagog Joan Triadú, hi va participar també un dels arquitectes que va dissenyar l’actual edifici de l’escola, David Mackay. “Vam dissenyar el centre amb la idea de crear una escola com a casa”, va recordar l’arquitecte. Un esperit que va anar més enllà del disseny i que encara es conserva avui en dia.