Les Corts és un dels dos districtes on ERC va ser el partit més votat. Infografia: Línia Les Corts

La històrica victòria que ERC va obtenir a la ciutat en les eleccions municipals d’aquest diumenge va tenir un dels seus reflexos a les Corts. I és que els republicans van aconseguir ser la formació més votada al districte en unes eleccions municipals per primera vegada a la història. La participació es va enfilar fins al 72,3%, gairebé set punts més alta que el 2015.

Així doncs, la llista que encapçalava Ernest Maragall va ser la preferida dels cortsencs. ERC va aconseguir un total de 9.450 vots, que li van suposar el 21,2% dels suports. La victòria dels republicans va ser tota una fita, ja que des del 1991 CiU havia guanyat totes les eleccions municipals al districte, amb l’excepció del 1999, quan la victòria va ser per al PSC.

Qui també va obtenir uns bons resultats a les Corts va ser la candidatura de Manuel Valls, BCN Canvi-Cs. A diferència de la resta de la ciutat, amb l’excepció de Sarrià-Sant Gervasi, on va guanyar, la llista liderada per l’exprimer ministre francès es va enfilar fins al 18,5% dels suports gràcies als 8.259 vots que va recollir. Gran part d’aquest resultat s’explica pels vots aconseguits a Pedralbes.
El podi cortsenc el va tancar el PSC, un altre dels partits que va acabar la jornada electoral amb un somriure a la cara. Els socialistes, amb Jaume Collboni com a cap de files, van aconseguir que el 15,6% dels cortsencs que van anar a votar ho fessin per ells (6.965 vots).

En la quarta posició s’hi va col·locar una de les formacions derrotades de la nit, Junts per Catalunya (JxCAT). Tot i que les Corts havia estat, històricament, un feu convergent, les coses han canviat molt en pocs anys i aquesta vegada l’independentisme es va decantar majoritàriament per ERC. Junts per Catalunya es va haver de conformar amb 6.578 vots (14,8%). Fa quatre anys CiU va aconseguir el 32,4% dels vots.

A poca distància de Junts s’hi va col·locar Barcelona En Comú, que va ser la cinquena força amb 5.821 vots (13,1%). Respecte de fa quatre anys, els comuns no van baixar gaire (una mica menys de dos punts percentuals). Per últim, els cortsencs van apostar pel PP (6,6%), mentre que Barcelona és Capital i la CUP, que van quedar fora del consistori, van aconseguir un 4,6% i un 2,7% de suport, respectivament.

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, ERC va obtenir la victòria a les Corts i a la Maternitat i Sant Ramon i BCN Canvi-Cs a Pedralbes. A les Corts els republicans van guanyar amb el 22,7% dels suports, mentre que el segon lloc va estar molt disputat i finalment va ser per a Valls (16,1%), seguit del PSC (15,6%) i Junts per Catalunya (15,2%). En el cas de la Maternitat i Sant Ramon, els republicans van arribar al 21,8% dels suports, mentre que el segon lloc va ser per al PSC (17,2%) i el tercer per a BCN Canvi-Cs (16,1%).

Per últim, a Pedralbes BCN Canvi-Cs va obtenir una gran victòria, ja que va ser la força més votada amb el 34,8% dels vots i va doblar el segon partit, que va ser JxCAT (16,9%). ERC va tancar el podi de Pedralbes amb el 13,2% dels vots.

Les europees deixen una clara victòria de Puigdemont

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar les eleccions. En aquest cas, però, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista. Puigdemont, doncs, va aconseguir quedar per davant d’Oriol Junqueras, que encapçalava la llista dels republicans.

En el cas de les Corts, els resultats de la llista de Puigdemont van ser molt bons, ja que va aconseguir reunir 14.072 vots (31,7%). El segon lloc, a molta distància de JxCAT-Junts, va ser per al PSC, que va obtenir 7.620 vots (17,2). És a dir, Puigdemont va gairebé doblar la candidatura socialista que liderava Josep Borrell.

El podi cortsenc de les europees el va tancar l’ERC-Ara Repúbliques de Junqueras, que es va quedar a 22 vots dels socialistes. Els 7.598 vots li van suposar arribar al 17,1% dels suports. Per últim, el quart lloc va ser per a Ciutadans, el cinquè per al PP i el sisè per a Catalunya en Comú-Podem.

En el cas dels barris, la victòria de Puigdemont va ser absoluta, ja que va guanyar a les Corts, a la Maternitat i Sant Ramon i a Pedralbes. La victòria més contundent va ser a les Corts, on va treure més de 4.000 vots a ERC i al PSC. A la Maternitat i Sant Ramon va avantatjar amb més de 1.200 vots els socialistes, que van ser segons, i a Pedralbes amb més de 500 a Ciutadans.