El merCAT s’instal·la a les portes del Pedralbes Centre els divendres de 10 del matí a 9 del vespre. Foto: Pedralbes Centre

Els divendres al matí és dia de mercat a les portes del Pedralbes Centre. Un dia a la setmana, el centre cortsenc acull parades amb productes naturals en el marc del merCAT Ecològic. Aquesta iniciativa, pionera a la ciutat, va néixer fa un parell d’anys de la mà de la directora del centre comercial, Montserrat Fenech, i de Salva Santacana, un venedor d’aliments ecològics.

Actualment, el merCAT Ecològic acull cinc parades al carrer de Joan Güell que venen productes amb el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre.

El CCPAE és l’autoritat que té com a missió certificar que els productes agroalimentaris ecològics que es venen a diferents punts de la geografia catalana hagin estat produïts i elaborats seguint les normes de l’agricultura ecològica. A més, el CCPAE també certifica el procés d’envasat i comercialització.
Els productes que es poden trobar al merCAT es caracteritzen perquè són naturals, és a dir, no contenen additius químics, un aspecte que els fa més beneficiosos per a la salut de les persones, a més de respectar els animals i el medi ambient durant la seva elaboració.

D’entre la varietat de productes que ofereix el mercat destaquen els vegetals. Aquests elements estan cultivats sense adobs artificials ni pesticides, una de les grans crítiques que se sol fer a l’agricultura extensiva avui dia. Aquests vegetals només són tractats amb minerals naturals o adobs d’origen orgànic.
Pel que fa als productes animals que s’ofereixen el merCAT de Pedralbes, aquests provenen d’una ramaderia que proporciona unes condicions de vida dignes al bestiar i als ramats. Un exemple és l’alimentació de les bèsties, que està basada en productes ecològics i naturals. Per altra banda, els allotjaments d’aquests animals són més grans i tenen més llum i ventilació, un aspecte que afavoreix positivament el seu desenvolupament.

Al mercat també hi ha lloc per als productes ecològics transformats, que s’elaboren amb tècniques sostenibles amb el medi ambient, aposten per la qualitat i restringeixen l’ús de la tecnologia.

Fidelitzant els clients

Aquesta iniciativa de comerç ecològic, que va néixer fa un parell d’anys, ha tingut una bona acollida per part dels visitants i ja s’ha convertit en un espai de referència on molts veïns del districte hi van per adquirir productes que molt sovint són difícils de trobar en els establiments tradicionals.

De fet, per tal d’impulsar la participació dels clients habituals i visitants del merCAT, el Pedralbes Centre recompensa les persones que hi realitzin cinc compres amb un val de descompte de 10 euros en les botigues del centre. Mitjançant aquesta iniciativa, el centre comercial cortsenc busca fomentar un comerç just, de qualitat, ecològic i sostenible.