Saló de Cent

Foto: Ajuntament

“La Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible ha servit per impulsar un canvi cultural i de conscienciació social respecte del sistema alimentari actual”. Són paraules de la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín, en el marc de la primera sessió plenària per a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030, que va tenir lloc a finals del mes de gener al Saló de Cent. Una jornada a la qual van assistir un centenar de membres d’organitzacions de diferents sectors del sistema alimentari que aposten per un canvi d’hàbits que ens porti cap a un paradigma d’alimentació sostenible. Hi van ser presents institucions públiques, científics, empreses privades, representants de la societat civil, professionals de la comunicació i representants de tots els grups municipals a l’Ajuntament. Tot plegat, amb l’horitzó d’anar més enllà del paper de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i posar sobre la taula actuacions concretes en aquesta línia.

El resultat d’aquest procés de treball serà un full de ruta a seguir en matèria de polítiques alimentàries durant els pròxims vuit anys. Es recolliran visions, objectius, línies de treball i exemples de projectes d’èxit relacionats amb la transformació del sistema alimentari a la ciutat. Amb tot, suposarà un pilar per a les pròximes accions d’ara i fins al 2030.

El model alimentari actual és responsable d’entre el 21 i el 37% de les emissions de gasos contaminants

Els eixos d’aquesta estratègia d’alimentació, compartits amb el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, es recullen en sis punts clau, com ara la preparació d’un context favorable per a una acció eficaç de les administracions, promoure dietes saludables, assegurar la igualtat social i econòmica, promoure la producció alimentària, millorar l’abastiment i la distribució d’aliments i reduir el malbaratament.

Canvi climàtic

I és que el model alimentari actual és responsable d’entre el 21 i el 37% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a escala global.

D’aquesta manera, a través d’aquest procés de treball es dona continuïtat a l’esforç de l’any passat per convertir Barcelona en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.